V primeru goste megle

Vozniki pohvalili rdeče utripajoče lučke na avtocesti

G.G./STA
24. 12. 2018, 11.54
Posodobljeno: 24. 12. 2018, 12.00
Deli članek:

Dars je številnim ukrepom za varnejšo vožnjo v megli decembra na Golem vrhu dodal še testni sistem vidnega vodenja prometa.

promet.si
Fotografija je simbolična

Sistem vidnega vodenja prometa v primeru megle so na Darsu namestili na avtocestnem odseku med Senožečami in razcepom Nanos. Rdeče luči led vozniku nakazujejo rob vozišča ter ga vodijo v primeru megle. "Ob manjši megli se luči zgolj vklopijo, ob gostejši, ko je vidljivost nevarno zmanjšana, pa utripajo in s tem dodatno opozarjajo voznika na večjo previdnost in zbranost," so sistem opisali na Darsu.

Smernike led bodo uporabljali tudi za opozarjanje na močno burjo, značilno za ta odsek, ki je prav tako nevaren pojav v prometu in jo je težko zaznati, so še dodali.

Na Darsu pravijo, da so že v prvih dneh delovanja sistema prejeli veliko pohval uporabnikov avtocest. Sistem bodo ohranil v testni uporabi, sproti pa ga bodo optimizirali in prilagajali stanju na terenu. V primeru pozitivnega rezultata nameravajo takšno investicijo izvesti tudi na ostalih vremensko neugodnih odsekih avtocest in hitrih cest.

Gasilska zveza Postojna
Konec januarja 2016 je bilo na primorski avtocesti v gosti megli v verižnem trčenju udeleženih kar 71 vozil.

Za izboljšanje vidljivosti v prometu

Ukrepe, s katerimi želijo izboljšati vidljivost v prometu, so sicer na Darsu nadgrajevali skozi celo leto. Med drugim so novo spremenljivo prometno signalizacijo postavili odsekih Goli vrh, Ravbarkomanda, Celje - center, Tepanje, Dramlje, pred predorom Markovec ter na lokacijah nekdanjih cestninskih postaj Log in Torovo.

Na odsekih pri Domžalah, Grosuplju ter na Golem vrhu je Dars uvedel testni sistem označevanja na vozišču, s polkrogi na vozišču ob desni črti in prometno signalizacijo. Med drugim je Dars nadgradil tudi mobilno aplikacijo z optimiziranim opozarjanjem na meglo preko prometno-informacijskega centra.