Bliš ali beda

Lahko novoletni ognjemeti res ogrozijo vaše zdravje?

Ž. K.
23. 12. 2018, 07.45
Deli članek:

Vse bolj glasni so pozivi varuhov okolja, da naj se mesta odpovedo ognjemetom, in vse več je krajev, ki so se tradicionalnim svetlobnim učinkom in pokanju odpovedali.

Wikipedia
V Ljubljani ognjemet bo. Na MOL zagotavljajo, da ne bo povzročil večjega onesnaženja.

Ognjemet bo še vedno vrhunec proslavljanja novega leta v skoraj vseh evropskih prestolnicah: Parizu, Berlinu, Bruslju, Londonu, Madridu, Amsterdamu, Stockholmu, Oslu …

Ognjemeti ob prazničnih dneh pričarajo posebno vzdušje, vendar obenem povzročajo veliko in negospodarno onesnaženost ozračja z delci ter predstavljajo tveganje za zdravje, je opozorilo ministrstvo za okolje in prostor. Ob tem je uporabnike ognjemetov, pirotehnike in kresničk pozvalo, naj se odpovedo tem sredstvom in pripomorejo h kakovosti zraka. Ministrstvo je opozorilo, da lahko škodljivi delci, ki se sprostijo med ognjemetom ob suhem vremenu, lebdijo v zraku več kot teden dni. Tudi ko se že posedejo, pa se ob suhem vremenu zaradi cestnega prometa ali vetra spet vrnejo v ozračje. Padavine sicer delce sperejo iz ozračja in tal, vendar s tem onesnažijo površinske vode in podtalnico.

Škodljivi delci PM10

Kot kažejo meritve kakovosti zraka, koncentracije delcev v ozračju na prehodu v novo leto presežejo dovoljeno dnevno mejo onesnaženosti za delce z velikostmi pod 10 mikrometrov PM10, ki jo določa zakonodaja. Onesnaženemu zraku so najbolj izpostavljeni tisti, ki se zadržujejo v bližini ognjemetov, ki jih pripravijo posamezniki. Koncentracija onesnaževal je namreč v teh primerih zelo blizu tlom. Na ministrstvu so še opozorili, da so delci, ki so posledica ognjemetov, manjši od enega mikrona in lahko zato prodrejo globoko v pljuča ter telo. Izpostavljenost delcem, ki jih povzročajo ognjemeti, lahko sproži hujši astmatični napad. Ti lahko pri občutljivejših skupinah bolnikov, kot so denimo otroci, povzroči tudi smrt. Drobni delci, ki vsebujejo kovine, pa lahko tudi pri sicer zdravih ljudeh povzročijo vnetja dihal.

Arhiv Svet24
V Londonu za ogled ognjemeta računajo 10 funtov vstopnine.

Od konfetov do svetlobnih kulis

Tudi zaradi teh opozoril se za ognjemete odloča vse manj slovenskih krajev. Tako bodo v Kranju rakete nadomestili konfeti, na Bledu bodo namesto ognjemeta pripravili posebno svetlobno kuliso, ki bo osvetljevala območje jezera in bo vrhunec dosegla ob polnoči. Ognjemeta prav tako ne bo v Celju in na Ptuju, kjer so se odločili, da bodo sredstva, predvidena za to (4000 evrov), namenili osnovnim šolam – šolskim skladom za izvedbo šol v naravi, plavalnih tečajev in lajšanje drugih stisk otrok, ki potrebujejo pomoč. V Mariboru že več let izvedbo ognjemeta prepuščajo zasebnim podjetjem, tako da nam na občini niso znali povedati, ali ognjemet bo ali ne. V Kopru so izvedbo ognjemeta sicer napovedovali, a so se premislili in se bodo tovrstnim svetlobnim učinkom letos odpovedali.

Bled.si
Na Bledu bo ognjemet nadomestila posebna svetlobna kulisa.

Ni vse tako črno

Tradicijo ognjemetov pa bodo nadaljevali v Ljubljani. Kot so nam sporočili, bo mesto na silvestrovo ob polnoči razsvetlil petminutni ognjemet, za katerega bo občina odštela 3650 evrov. V primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra bo ognjemet zvočni z nizko letečimi raketami. Na MOL poudarjajo, da so izstrelki ognjemeta v skladu z EU-zakonodajo (CE certifikat) ter so sestavljeni izključno iz papirja oziroma razgradljivih materialov in ne vsebujejo nobene plastike. Po mnenju izvajalca se izstrelki aktivirajo visoko v zraku, med 70 in 150 metri nad gradom. Tudi meritve na Institutu Jožefa Stefana so pokazale, da ognjemet lani zraka ni dodatno poslabšal. Rezultati so pokazali, da novoletni ognjemet razen kratkotrajno povišane urne vrednosti delcev bistveno ne vpliva na raven dnevne in mesečne onesnaženosti zraka.

Arhiv Svet24
Ognjemet v Sydneyu si je lansko leto v živo ogledalo kar 1,5 milijona ljudi.