Premier pri Slavku Bobovniku

Šarec o tem, kaj ga moti v zdravstvu, kaj bo z DDV, davkom na dobiček in nepremičnine

G.G.
17. 12. 2018, 21.04
Posodobljeno: 17. 12. 2018, 21.56
Deli članek:

Novinar Slavko Bobovnik se je pogovarjal s premierjem Marjanom Šarcem.

Bobo
Šarec ni evroskeptik, doseči pa bo treba večjo učinkovitost EU. "Nisem za več Evrope, ampak za boljšo Evropo".

Pred novim letom radi potegnemo črto, preverimo, kaj se je naredilo in kaj se pričakuje. Izkušeni novinar Televizje Slovenija Slavko Bobovnik je premierja Marjana Šarca temeljito izprašal o delu vlade. Dotaknila sta se skoraj vseh področij.

Na tem mestu strnimo pogovor in izpostavimo nekaj točk. Šarec je povedal, da ta vlada deluje šele nekaj mesec, kljub temu pa so se nekatere napovedi že uresničile, nekaj se je naredilo.

Ohranitev socialne pomoči na isti višini, dvig minimalne plače, je naštel Šarec, ki dodaja, da bo na tem področju potrebnih še več ukrepov.

Kot vedno je pereče tudi zdravstvo. Šarca najbolj motijo čakalne vrste, nabava medicinske opreme. Jasno, čakalne vrste bi morale biti krajše, nabava transparentna in brez posrednikov. Zadevo bo urejal minister za zdravstvo Samo Fakin. Rezultati naj bi bili vidni že v letu 2019.

Slovenskemu premierju se zdi bistvena tudi odprava administrativnih ovir, kot je zapleteno sprejemanje prostorskih načrtov.

Vztraja pri višanju davka na dobiček, za podjetja, ki so trenutno zaradi olajšav praktično neobdavčena. Kolikšna obdavčitev? Šarec je dejal "vsaj pet odstotkov".

DDV? Vlada ga ne bo nižala.

Davek na nepremičnine? "Pogoj, da bodo evidence urejene" in da predlog zakona ne bo ščitil tiste, ki imajo velike in v slabši položaje manjše lastnike.

Nov nakup štirikolesnikov bodo preverili, da se ne bi "zgodila še ena patria".

Za konec je Šarec ponovil, da je na pomembne položaje potrebno postaviti odgovorne ljudi, ki sprejemajo odločitve. Torej je potrebno spremeniti sistem, ki je naklonjen "mečkačem". Kdo so po njegovem mečkaši? Šarec je postregel s prispodobo. To so po njegovem ljudje, ki neprenehoma sprašujejo, ali je v bazenu topla voda ali je čista in ko dobijo večkratna zagotovila, da je, ne gredo v bazen. "Včasih je pa treba skočiti," je dejal Šarec.