Smrad v Celju

Med deli so naleteli na ekološko bombo

Žiga Kariž
17. 12. 2018, 20.20
Deli članek:

Na območju stare Cinkarne so zabrneli stroji. Podjetje VOC Ekologija bi moralo urediti parkirišče, a so s svojimi deli povzročili manjšo katastrofo.

STA
Območje stare Cinkarne.

Vrsto let so se v Celju ukvarjali s tem, kako odpraviti ekološko škodo, ki jo je na svoji stari lokaciji povzročila Cinkarna Celje. Urgirati je morala celo Evropska komisija in šele s tožbo so dosegli, da se je območje v neposredni bližini centra knežjega mesta uredilo. Sanacija je stala 1,3 milijona evrov, izvedlo pa jo je podjetje Stonex, ki je degradirano območje prekrilo s pepelom. Del denarja za izvedbo zahtevnega projekta je prispevala tudi Evropska unija.

Namesto parkirišča smrad

Spomladi je podjetje VOC Ekologija na območju stare Cinkarne poskusno izvedlo remediacijo oziroma hladno reciklažo onesnažene zemljine. Tako naj bi zemljišče znova postalo uporabno. Projekt je bil del evropske iniciative Greener sites in spomladi so mediji poročali o tem, da je bil uspešen. Podjetje VOC Ekologija je zemljišče vzelo v zakup in želelo na njem urediti parkirišče. Približno polovica zemljišča je bila zarasla, na zemljišču je bil odložen tudi odpadni material, kar so glede na pogodbo z občino morali sanirati. A ko so se prejšnji teden lotili del, so stanovalci v bližini zaznali neznosen smrad.

Razkrili jame s katranom?

Kot so povedali na celjski občini, jih družba VOC Ekologija ni obvestila, da namerava pri čiščenju območja posegati tudi na območje vzhodnega kanala, kjer je nato prišlo do razkritja kompozita in zmanjšanja izolacijske plasti. Po mnenju koordinatorja Civilne iniciative Celje Borisa Šuštarja so delavci VOC očitno naleteli na jame s katranom, kar naj bi bil vir hudega smradu. Na občini pojasnjujejo, da je bilo po zakupni pogodbi podjetje seznanjeno, da leži zemljišče, ki je predmet zakupa, na območju stare Cinkarne, kjer ni sprejetega izvedbenega prostorskega akta.Celjska občina je VOC Ekologijo konec tedna pozvala, naj nemudoma vzpostavi prvotno stanje na območju stare Cinkarne.

Kaj se skriva pod zemljo?

Po besedah Šuštarja se je znova izkazalo, da celjska mestna oblast skrajno podcenjujoče in nestrokovno obravnava po vseh doslej zbranih dokazih najbolj onesnaženo območje stare Cinkarne. Prav na sotočju Hudinje in Voglajne so zakopani sodi katrana in vseh mogočih strupenih snovi – in prekrivanje teh je diletantstvo brez primere.Ker je raziskava na območju nove Cinkarne nesporno ugotovila ogrožanje vodotokov in podtalnice z območja nove Cinkarne, pa je to vsaj pol manj onesnaženo, kot je 17 hektarjev stare Cinkarne, so takšni posegi za Šuštarja na tem območju nestrokovni in nujno potrebni presoje strokovnih služb in inšpekcij na okoljskem ministrstvu.