Odpadne gume

Bosta stroške plačala Albin Brencl ali država?

Vida Božičko / Štajerski tednik
18. 12. 2018, 06.55
Deli članek:

Saga glede odpadnih gum v gramozni jami v Lovrencu na Dravskem polju traja že 12 let. Podjetje Albin Promotion iz Majšperka je namreč takrat začelo zbirati odpadne gume.

V.B.
Saga z odpadnimi gumami se je začela pred 12 leti. Brencl pravi, da se že 12 let bori, da podjetje ubrani pred stečajem in s tem pravico do odškodnine.

Inšpektorat za okolje in prostor je prek izbranih izvajalcev do zdaj iz gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju odstranil že dobrih 38 tisoč ton odpadnih gum, ki jih je tam skladiščilo podjetje Albin Promotion iz Majšperka. Sanacijo okoljsko ogroženega območja je državi, potem ko tega ni storilo podjetje samo, naložila Evropska komisija. Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, so Evropsko komisijo obvestili o tem, da so izvedli za letos načrtovan odvoz izrabljenih gum iz omenjene gramozne jame in oddajo v predelavo.

Na razpisu izbrani izvajalec izvršbe, ki ga je inšpektorat izbral v začetku letošnjega leta, je dela zaključil konec oktobra. V predelavo je odpeljal dobrih osem tisoč ton izrabljenih gum, kar je celo nekoliko več, kot je bilo predvideno letos. Skupaj so tako do zdaj odstranili že 38.211 ton odpadnih gum.

Ker gum ni odstranil lastnik, je to storil inšpektorat

Podjetje Albin Promotion v lasti Albina Brencla je v gramozno jamo pred leti odložilo več tisoč ton odpadnih avtomobilskih gum. Potem ko je bilo leta 2012 razveljavljeno gradbeno dovoljenje, izteklo pa se je tudi okoljevarstveno dovoljenje za predelavo izrabljenih avtomobilskih gum, je Inšpektorat RS za okolje in prostor podjetju odredil odstranitev gum. Od podjetja so zahtevali, da iz gramozne jame odstrani vse gume, odpadke iz mehanske obdelave komunalnih odpadkov in odpadne gume iz postopka vulkanizacije. Podjetje bi moralo odstranjene izrabljene gume oddati oziroma prepustiti zbiralcu odpadkov, jih oddati izvajalcu obdelave ali prodati trgovcu odpadkov.

vb
Lastnik podjetja Albin Promotion Albin Brencl pravi, da ministrstvo zavaja in širi neresnice ter da so ga ves čas onemogočali.

Ker svojih obveznosti niso izpolnili, se je inšpektorat leta 2013 sanacije lotil tako, da je z nekaj javnimi razpisi izbral izvajalce, ki so odpadne gume odstranjevali z lokacije ter jih predali v predelavo, večinoma v tujino. Izrabljene gume so bile oddane izvajalcem obdelave odpadkov iz Hrvaške, Slovenije, Madžarske, v manjši meri pa tudi Slovaške ter Bosne in Hercegovine. Do leta 2016 so odstranili nekaj več kot 2000 ton gum, do sredine novembra 2017 še dodatnih 28.000 ton, preostalih 8000 ton celih in zmletih izrabljenih gum, ki niso bile prekrite z gramozom, pa je izvajalec odstranil letos.

Popolno izpraznitev načrtujejo do leta 2020

Skupaj je država do zdaj za omenjena dela odštela že okoli tri milijone evrov, pri čemer jih namerava izterjati od podjetja Albin Promotion. Vendar doslej veliko uspeha niso imeli, saj jim je od družbe, ki je že nekaj časa v postopku prisilne poravnave in z blokiranimi računi, uspelo izterjati le nekaj več kot 27.000 evrov.

Ker naj bi bilo na tem območju skupaj okoli 44.000 ton odpadnih gum, dejansko pa so med deli ugotovili, da je količina gum in drugih odpadkov še večja, bo država v skladu z razpoložljivimi sredstvi nadaljevala odstranjevanje in dokončno sanacijo gramoznice, o uresničitvi zastavljenih ciljev pa bo tudi redno poročala Evropski komisiji. Popolno izpraznitev gramoznice sicer načrtujejo leta 2020. V zvezi s to zadevo Slovenija sicer ni dobila nobene denarne kazni, sodba Sodišča EU je ugotovitvena in državi nalaga izpolnjevanje obveznosti iz sodbe, zato bo po mnenju inšpektorata Slovenija naredila vse, da bo v gramozni jami dokončala sanacijo.