Nujni ukrepi

Zdravniki opozarjajo, ministrstvo odgovarja

G.G./STA
15. 12. 2018, 19.07
Posodobljeno: 15. 12. 2018, 19.09
Deli članek:

Na ministrstvu za zdravje v odzivu na opozorila mariborskih, brežiških in gorenjskih družinskih zdravnikov odgovarjajo, da se zavedajo stanja na področju družinske medicine. "Nekatere ukrepe za izboljšanje že izvajamo, nekatere pa še načrtujemo," pravijo.

Shutterstock
Fotografija je simbolična

Med že sprejetimi ukrepi so navedli, da je bila s sprejetim aneksom 2 k splošnemu dogovoru za letošnje leto umaknjena določba, po kateri bi napotni zdravnik moral plačati zdravstveno storitev, če bi se izkazalo, da bolnik ne izpolnjuje kriterijev za napotitev k drugemu specialistu.

"Že v splošnem dogovoru za letošnje pogodbeno leto smo okrepili primarno zdravstveno dejavnost za 43 timov splošnih ambulant in deset timov otroškega in šolskega dispanzerja v skupni vrednosti 3,6 milijona evrov. Prav tako je bilo v aneksu 2 k splošnemu dogovoru dodanih še devet timov splošnih ambulant oziroma ambulant družinske medicine," so povedali za STA.

Kot navajajo, naj bi v primarno zdravstveno raven v prihodnje usmerili več denarja, prav tako podpirajo povečanje števila razpisanih mest za specializacije iz družinske medicine, pediatrije ter ginekologije in porodništva, s čemer bi zagotovili ustrezno mrežo specialistov na primarni ravni zdravstvene dejavnosti.

Ker že nekaj let opažajo, da se mladi zdravniki za specializacije iz družinske medicine ne odločajo, je minister Samo Fakin konec novembra v dopisu mladim zdravnikom izpostavil ukrepe, ki so jih pripravili za izboljšanje pogojev dela na primarni ravni. Minister upa, da jih je s tem spodbudil, da se bodo vendarle prijavili na specializacije družinske medicine. Na ministrstvu napovedujejo še prenovo modela financiranja primarne ravni zdravstvene dejavnosti, načrtujejo tudi ukrepe, s katerimi bi zmanjšali administrativne obremenitve zaposlenih.

Ob tem so spomnili tudi na ministrovo izbiro Pie Vračko za državno sekretarko za področje primarnega zdravstvenega varstva in javnega zdravja. "Državna sekretarka že vodi delovne skupine, v katerih so predstavniki posameznih specialnosti na primarni ravni zdravstvene dejavnosti. Nekatere od njih so že začele z delom - pripravile bodo srednjeročne načrte za izboljšanje pogojev dela in organiziranosti primarne ravni zdravstvene dejavnosti," so navedli v odgovor na poziv zdravnikov družinske medicine Zdravstvenega doma Maribor, ki so pred dnevi opozorili na preobremenjenost in pozvali ZZZS, da dosledno upošteva nove normative obremenitev v ambulantah družinske medicine in jih ustrezno plača.

"Kljub obljubam države, da se bomo v naslednjih letih lahko razbremenili in več časa namenili posameznemu bolniku, ni tako, zato se upravičeno sprašujemo, kako naprej. Zdravstvena zavarovalnica namreč ne sledi programu razbremenjevanja obstoječih družinskih ambulant in odpiranju novih," so opozorili.

Mariborskim zdravnikom, ki so pred dnevi na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ministrstvo za zdravje in javnost naslovili apel, v katerem so opozorili na preobremenjenost, ki postaja nevzdržna, so se pridružili tudi zdravniki iz brežiškega in gorenjskih zdravstvenih domov.