O napadu iz zasede

Žilni kirurg Zimmermann očita novinarki Carlovi, da je zgolj orodje v rokah zarotnikov

S.S.
15. 12. 2018, 19.21
Deli članek:

Na okrajnem sodišču se je začela pravda med dr. Janezom Zimmermannom in novinarko nacionalne televizije Eugenijo Carl …

Primož Lavre
Dr. Zimmermann trdi, da mu je Carlova uničila življenje in kariero.

Dr. Zimmermann je odškodninsko tožbo zoper Carlovo vložil zaradi »plačila odškodnine, objave opravičila in umika oziroma preklica izjav, odstranitve vsebin in prepovedi nadaljnjih kršitev«, od novinarke pa zahteva tudi 18 tisoč evrov odškodnine.

Besedo sta včeraj pred sodnico Renato Cerar dobila oba glavna protagonista, kot je bilo slišati, pa bo v postopku zaslišanih okrog 30 prič. Predlog tožnika za izključitev javnosti pa je sodnica zavrnila kot neutemeljen. Ko bodo zaslišani posamezni pacienti, bo sodišče s sklepom izločilo javnost, če bo treba, je pojasnila Cerarjeva.

Objave povzemali tudi Italijani

Kot je znano, je TV Slovenija poročala, da naj bi Zimmerman množično opravljal operacije krčnih žil, čeprav naj ne bi obstajale indikacije zanje, posegi pa naj bi bili opravljeni tudi v neustreznih prostorih in nestrokovno, celo v hotelskih sobah, kozmetičnih salonih in župniščih. V tožbi zdravnik navaja, da ga je Carlova javnosti v več kot 30 prispevkih neupravičeno predstavila kot »mazača, pogoltnega na denar« in da je »vsesplošna gonja« trajala od maja 2016 do marca 2017, objave pa so povzemali tudi nekateri italijanski mediji. Od leta 2015 je imel namreč najete prostore v Trstu, kamor se je preselil z družino, pred tem pa je vrsto let deloval v Nemčiji in Sloveniji.

Zarota slovenskih žilnih kirurgov?

»Danes je več kot 900 dni, odkar doživljam travmo zaradi prispevkov. Utrpel sem trajne posttravmatične poškodbe, ki so znanstveno dokazljive,« je začel svoj zagovor dr. Zimmermann. »O meni je poročala grozljive stvari brez navedbe virov. Pri več kot 1000 operacijah ni bilo niti ene sepse, niti ene amputacije, nobene strokovne napake,« je poudaril. Na očitek, da so morali drugi zdravniki popravljati za njim, je odvrnil, da je kvečjemu on popravljal za drugimi zdravniki, opravljal pa tudi zapletene operacije, ki jih v Sloveniji nihče noče. Prepričan je, da je Carlova zgolj orodje v rokah nekaterih slovenskih žilnih kirurgov, ki so se zarotili proti njemu, ker je bil tako uspešen.

»Imela je hudičev načrt, da me uniči«

»Nisem pričakoval tega napada iz zasede,« je poudaril. Pojasnil je, da je zaradi prispevkov Carlove v »hudem depresivnem stanju«, da je v zadnjem obdobju imel 20 prometnih nesreč, da ponoči ne spi, da se mu tresejo roke, zaradi česar ne bo mogel nikoli več operirati … »Bil sem največji hudodelec v Sloveniji.« »To ni samo nepošteno, ampak … ne bom izrazil, ker bi me lahko kaznovali.« »Leto in pol sem živel samo od kruha in vode, shujšal sem za 20 kilogramov.« »Imela je hudičev načrt, da me uniči.« »Če bi se z mano pogovorila prej, ne bi imela o ničemer poročati.« »Sem zdravnik z več kot 40-letnimi izkušnjami.« »In potem pride nekdo in ti uniči življenje, družino, socialni krog.«

Carlova zavrača očitke o teoriji zarote

Carlova je odločno zavrnila očitke o teoriji zarote. Pojasnila je, da je med zbiranjem informacij »zgodba postajala vse bolj grozna«, delo pa je opravljala, kot to velevajo novinarski standardi. Po prvih objavah so se odzvali številni drugi Zimmermannovi pacienti in nihče izmed njih ni imel povedati nič pozitivnega na njegov račun. Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) je sicer že leta 2006 pri nadzoru Zimmermanna ugotovila, da je svoje delo opravljal nestrokovno. Pod nadzorom se je znova znašel ob izbruhu afere, zbornica mu je poslala dva termina za strokovni nadzor, a se je obakrat opravičil, septembra 2016 pa je vrnil licenco in izstopil iz članstva, »zaradi histerije, ki jo je s prispevki povzročila Carlova«.