Odločitev

Ponovnih volitev v Beli Cerkvi ne bo

J.P./STA
14. 12. 2018, 18.31
Posodobljeno: 14. 12. 2018, 19.17
Deli članek:

Občinska volilna komisija v Šmarjeških Toplicah je v ponovnem postopku odločila, da ponovitve županskih volitev na volišču v Beli Cerkvi ne bo.

Bobo
Marjan Hribar

Novi župan bo tako Marjan Hribar, je medijem povedal predsednik volilne komisije Fredi Bančov. Hribarjeva tekmica Bernardka Krnc, ki se na odločitev ni želela odzvati, je napovedala pritožbo.

Bančov je po popoldanski seji občinske volilne komisije povedal, da je komisija danes prejela pisno sodbo upravnega sodišča, v kateri je to povedalo, da naj ne bi opravilo ponovnega glasovanja na volišču v Beli Cerkvi, med drugim pa komisiji dalo tudi usmeritev o vnovični obravnavi Hribarjevega ugovora v zvezi s problematično glasovnico na volišču v Beli Cerkvi.

Komisija se je na tej podlagi odločila, da se spoštuje sodba in da se ponovno glasovanje ne opravi. Odločila je tudi, da se glasovnica v Beli Cerkvi razveljavi in se šteje za neveljavno ter da se na omenjeni podlagi ugotovi izid opravljenega drugega kroga volitev, da je Hribar novi župan Občine Šmarješke Toplice.

Po presoji komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1015 glasov. Glede glasov predčasnih volitev pred ponovnim glasovanjem na volišču Bela Cerkev je dejal, da je komisija sprejela sklep, da se njihov izid ne ugotavlja.

Krnčeva se lahko na sprejeto odločitev pritoži na novi občinski svet, ko bo ta vzpostavljen, je še dejal Bančov.

Dva ugovora

Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so na volilno nedeljo sicer kazale na neodločen izid med Hribarjem in zdajšnjo županjo Bernardko Krnc, kar bi zahtevalo žreb župana. A sta kandidata na delo volilnih odborov vložila ugovore.

Volilna komisija je Hribarju po ugovoru priznala glas z glasovnice, sprva zavržene kot neveljavne, kjer naj bi se volivka podpisala pod njegovim imenom, ni pa obkrožila številke. S tem je Hribar dobil glas prednosti pred Krnčevo.

Drugi Hribarjev ugovor se je nanašal na dogajanje na volišču v Beli Cerkvi, kjer naj bi prišlo do takšnih nepravilnosti, ki bi lahko bistveno vplivale na volilni izid, zato se je volilna komisija odločila za ponovitev volitev na omenjenem volišču. Ravno ta sklep pa se je nato odločil izpodbijati. Ugovor Krnčeve je komisija zavrnila.