S petardo nad slepega Martina

Po topovskem udaru v Domžalah: škode je lahko za 11 tisoč evrov

Žiga Kariž
14. 12. 2018, 19.55
Deli članek:

Od kod ta vsota? Toliko stane enoletno šolanje psa vodnika, ki lahko ob travmatičnem dogodku, kot je pok izjemno močne petarde, postane "neuporaben" za pomoč slepemu človeku.

Šimen Zupančič
Martin s psičko Bibo.

Arhiv svet24
Topovski ali atomski udar je izjemno močno pirotehnično sredstvo, ki ga je prepovedano uporabljati.

Martina Močnika je širša slovenska javnost spoznala letos poleti, ko je, čeprav je skoraj popolnoma slep (ima le dva odstotka vida na enem očesu), sam, le ob pomoči pasje vodnice Bibe, prehodil romarsko pot svetega Jakoba, 841 kilometrov dolgi Camino de Santiago. Takrat ne njega ne njegove labradorke Bibe niso ustavili ne izčrpanost, ne sneg, ne neznana dolga pot. Zdaj pa bi se kaj lahko zgodilo, da bi se njuna skupna pot končala pred domačim pragom. Kot je Martin opisal v zapisu na družbenem omrežju Facebook, sta z Bibo v sredo hodila po Domžalah, ko jima je okoli 16. ure v podhodu znanega blokovskega kompleksa SPB neznani mladenič pod noge vrgel eksplozivno telo.

Neumnost brez primere

Celoten dogodek je Martin opisal takole: »To, kar se nama je zgodilo danes, presega vse meje človečnosti. Malo vas ve, da imamo Domžalah največji blok v SLO. Slavni SPB. V SPB-ju je kar nekaj hodnikov – prehodov. Biba na vodilu. Vodilo je kovinska palica, za katero se slepa oseba drži ob vodenju. Biba označena z vsemi oznakami (rdeči križi, napis 'vodič', kraguljčki, ni da ni). Biba me vodi že skoraj rutinirano čez vse te prehode SPB-ja. Potem se od nekje najde idiot, debil, drugače ne morem reči, ki pred Bibo vrže 'atomski udar'. Kdor ne ve, kaj je to: to je petarda, ampak ima vsaj 200 % močnejši zvok. In to v prehodih!? Ki že tako ali tako drugače odmevajo. Jasno, da sva se oba z Bibo prestrašila. K sreči je Biba obvladala situacijo. Jaz sem se skoraj usral. In kaj je rekel idiot, debil ... 'Samo preverjal sem, kako bosta reagirala.' HALOOOO! Če bi ga lahko pred pobegom ujel, bi mi danes na Povšetovo lahko nosili cigarete! Kako lahko nekomu pride na misel, da preverja psa, ki ima od človeka 400 % boljši sluh, kako bo slišal in kako bo reagiral na 'atomski udar'!? In to popolnoma označenega, da je v službi slepe osebe!!??? Popolnoma sprevrženo!!!!« Martin nam je pojasnil, da dogodka policiji ni prijavil. Starosti storilca ne zna določiti, po glasu predvideva, da je mlad. »Apeliral bi predvsem na starše, naj vzgojijo svoje otroke tako, da takih neumnosti ne bodo več počeli.«

Velika škoda za psa

Marko Bručan, priznani kinolog, ki je Bibo tudi izšolal, da lahko Martinu pomaga, nam je povedal, da je tak šok lahko usoden za vsakega psa. »Pri psih poznamo dve vrsti plašnosti, ena je prirojena, ena pridobljena. Zaradi takega dogodka se lahko pes prestraši do te mere, da si ne upa več iz stanovanja, je zbegan in v stanju stalnega šoka,« nam je opisal možne posledice. »Slep človek si s takim psom ne more več pomagati. Postane neuporaben,« je dodal in pojasnil, da šolanje psa vodnika traja kar leto dni in stane 11 tisoč evrov, cena pa se bo v naslednjem letu še zvišala.

Da je Biba razmeroma dobro prestala ta šok, je zagotovo tudi zasluga šolanja. »Že v začetku je najbolj pomembno, da za vodiče izberemo psihično stabilne pse. V času šolanja jih izpostavljamo tudi različnemu hrupu, kot so vozila, tovornjaki, sem in tja tudi ustrelimo s strašilno pištolo, da jih pripravimo na morebiten nenaden pok. A na tak šok, kot sta ga doživela Martin in Biba, psa ne moreš pripraviti,« pravi Bručan. Ob tem poudari, da je za psa še večji šok, če začuti, da se je ustrašil tudi njegov lastnik. »Tedaj ve, da je nekaj res hudo narobe, in njegove reakcije postanejo nepredvidljive, lahko bi tudi pobegnil ali pa se odzval z agresijo.«