SLOVO

Kam po izgubljenih županskih volitvah?

Žiga Kariž
13. 12. 2018, 19.30
Posodobljeno: 13. 12. 2018, 20.00
Deli članek:

Številni znani slovenski župani se morajo posloviti od svojega položaja, ne pa še tudi od županske plače. Komu ta pripada in kateri župani bodo zaprosili za nadomestilo?

STA
Andrej Fištravec

Tokratne lokalne volitve so prinesle obilo razburljivih bojev po številnih občinah. Številni župani se bodo morali posloviti od svojih stolčkov in hočeš nočeš tudi od svojih županskih plač. Nekateri župani v odhajanju so si nove karierne izzive že našli, drugi so se znašli v dilemi, spet tretji se še vedno ne želijo sprijazniti s porazom in bi glasove šteli v nedogled.

Pojasnilo ministrstva za javno upravo 

Tisti, ki jih stara služba ne čaka, nove pa še nimajo, lahko prejemajo nadomestilo plače. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za javno upravo, pravice in obveznosti funkcionarjev po prenehanju mandata ureja Zakon o funkcionarjih v državnih organih. V njem je zapisano, da ima funkcionar, ki mu je prenehala funkcija in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati opravljanje prejšnje funkcije ali prejšnjega dela ter ne more dobiti druge ustrezne zaposlitve in ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov zadnje mesečne plače, ki jo je prejel, ko je opravljal funkcijo. Pravico do nadomestila plače ima funkcionar najdlje tri mesece od prenehanja funkcije, lahko pa se podaljša do izpolnitve pogojev za upokojitev, vendar najdlje še za šest mesecev.

Kako do nadomestila?

Da bi prejel nadomestilo, mora nekdanji župan za to po izteku mandata zaprositi občino, točneje Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja pri občinskem svetu. Sredstva za nadomestilo zagotovi občina. Nadomestilo lahko prejmejo samo tisti župani, ki so funkcijo opravljali poklicno, pripada pa jim ne glede na to, ali so na zadnjih volitvah kandidirali ali ne.

Fištravec meni, da je prezgodaj

Pogledali smo po Sloveniji in tiste, ki se poslavljajo, povprašali, kam jih bo pot vodila v prihodnje. V Mariboru Andrej Fištravec, ki je pred vodenjem občine deloval v zasebnem Inštitutu za razvoj družbene odgovornosti, meni, da je še prezgodaj za razmišljanje o prihodnosti. Tako – glede na podatke na spletni strani mestne občine – tudi še ni sklical konstitutivne seje mestnega sveta, na kateri bi vodenje štajerske prestolnice prevzeli novi obrazi. Ne ve, kaj bo počel, in ne ve, ali se bo odločil zaprositi za nadomestilo. Boris Popovič nam je odgovoril, da obstajajo še možnosti za spremembo volilnega izzida in da je za govorjenje o nov karieri še prezgodaj.

sta
Popovič

V zasluženi pokoj

Iz Idrije so nam sporočili, da je bivši župan Bojan Sever zaključil mandat in odhaja v zasluženi pokoj. Na Jesenicah bo župan Tomaž Tom Mencinger pravico do nadomestila plače uveljavljal, aprila prihodnje leto pa bo izpolnil pogoje za upokojitev, zato bo v prihodnje kot upokojenec več časa posvetil svoji družini. Miha Ješe, ki je županoval v Škofji Loki, nam je odgovoril: »V Gorenjski predilnici, kjer sem bil pred županovanjem direktor, zame nimajo odprtega primernega delovnega mesta, zato bom zaprosil za nadomestilo plače. Za naslednji mandat sem bil izvoljen za občinskega svetnika in se nameravam v dogovoru z novim županom še celotni mandat ukvarjati s posameznimi projekti Občine Škofja Loka

STA
Miha Ješe

Nadomestila ne potrebuje

Na Ptuju se je župan Miran Senčar že pred volitvami odpovedal županskemu stolčku. Kot so nam pojasnili na občini, pravice do nadomestila plače ne bo uveljavljal, saj se nemudoma vrača na delo v uspešno družinsko podjetje Tenzor. V Hrastniku so imeli konstitutivno sejo občinskega sveta že včeraj, danes pa je Miha Jerič upravljanje mesta že predal v roke novega župana Marka Funkla. Jerič si je po volitvah vzel nekaj oddiha, a je kljub temu Hrastnik ena od prvih občin, kjer so konstitutivno sejo že izvedli. Po naši informacijah Jerič za nadomestilo plače ne bo zaprosil, čeprav še ne ve, kam ga bo v prihodnje vodila poklicna pot.

sta
Miran Senčar

Neodzivni župani

Vprašanja smo poslali tudi v Kranj Boštjanu Trilarju in v Novo Gorico Mateju Arčonu, a odgovorov do konca redakcije nismo prejeli.