Prepovedano približevanje

»Življenjsko nevarna stavba« ogroža Ptujčane

Džanana Kmetec / Štajerski tednik
14. 12. 2018, 12.01
Deli članek:

Številnim ptujskim tablam o nevarnostih se je pridružila še ena. V Vodnikovi ulici se je pojavil napis: »Prepovedano približevanje objektu, življenjsko nevarno!«

D.K.
Stavba v Vodnikovi ulici

Stavba na Vodnikovi ulici 2 na Ptuju je očitno v zelo slabem stanju. Popravljavci strehe so ugotovili celo nevarnost, da se zruši. Po odstranitvi opeke se je izkazalo, da je ostrešje nevarno in obstaja možnost rušitve. Na predlog izvajalca del so zato namestili opozorilno tablo. Eno izmed številnih v centru mesta, ki opozarjajo na nevarnosti. Ta sicer toliko bolj bode v oči, saj na njej piše: »Prepovedano približevanje objektu, življenjsko nevarno!« Takšno besedilo naj bi bilo po mnenju gradbenikov najprimernejše stanju objekta.

D.K.
Kaj se bo dogajalo s stavbo v Krempljevi ulici, ni jasno.

Bogata vsebina stavbe

Družina Fürst, ki izvira iz Bavarske, se je v 18. stoletju naselila v Sloveniji in od leta 1752 živela na Ptuju.

Stavba v Vodnikovi ulici ima skupno dvorišče z zgodovinsko izjemno pomembnim objektom v Krempljevi ulici, Fürstovo hišo. Gre torej za kompleks, ki je v lasti družine Fürst.

Dolga leta je prav v tej stavbi v Krempljevi ulici, v samem centru mesta, delovala policija. Po njeni selitvi je bil ta prostor namenjen izobraževanju, do leta 2012 je tam deloval Revivis. Naš sogovornik je leta 2013 sprejel odločitev, da prostore za simbolično najemnino nameni mladim umetnikom, društvom in manjšim podjetjem, ki tam še danes kreirajo raznoliko vsebino. Trinajst jih je takoj prepoznalo potencial, danes pa že kar 25 posameznikov s svojimi zanimivimi dejavnostmi polni eno najlepših ptujskih hiš.

D.K.
Vodstvo ptujske občine je Fürstu lani za njegova prizadevanja podelilo plaketo za izjemen doprinos pri soustvarjanju ptujskega kulturnega okolja.

Kako naprej, kaj bo s stavbo v Krempljevi ulici

»Prišli smo do kritične točke, ko moramo najti rešitev,« pojasnjuje naš sogovornik.

S takšnim načinom najema in poslovanja, kot ga vodijo trenutno, se namreč ne strinjata sestri Gerharta Conrada Fürsta, ki sta zadnje leto – odkar jim je umrl oče – solastnici objektov. »Sestri bi to že jutri prodali, sam sem sicer proti, a pričakujem pomoč pri tem. Zelo pomembno bo, kakšno bo stališče novega župana o tem. Vizijo in idejo, kako bi se hišo dalo urediti, imam, javnosti bom to predstavil v prihodnjih mesecih,« pravi Fürst.

Kot pravi Fürst, je njegov interes, da imajo prostori v Krempljevi in Vodnikovi ulici namen in smisel, potreben razvoju mesta, zato tudi pričakuje finančno podporo pri obnovi.

Uspešen poslovnež, vinar, ki živi na Dunaju, dvakrat na mesec obišče Ptuj in svoje vinograde v Jeruzalemu, kjer nadaljuje bogato vinsko tradicijo. Z izjemno emocijo in energijo govori tako o vinogradih kot o Ptuju. Meni pa, da je zaradi reševanja zapletov okrog dediščine prav zdaj pravi čas za pomembno in prelomno odločitev o prihodnosti. Sanacija fasade in strehe v Krempljevi, izvedena leta 2010, jih je stala 150 tisočakov. Potrebni pa so še številni drugi vložki, tako v Fürstovo hišo kot stavbo v Vodnikovi ulici, ki je nevarna. Ocene vrednosti obnove še nimajo, a solastnik omenjenih nepremičnin vidi velike prednosti v tem, da so stavbe v mestnem jedru spomeniško zaščitene. Kot pravi, je sam pri obnovi strehe in oken v celoti sledil njihovim navodilom in v nasprotju s pričakovanji marsikoga na ta način celo privarčeval. Arhitektura mestnega jedra ga navdušuje.

Fürst pričakuje (finančno) pomoč občine

Kaj se bo zgodilo s stavbami na Ptuju, ki so v lasti družine Fürst, trenutno ni znano. »Sicer podpiramo mlade ljudi, ki imajo naše prostore v najemu, a tako ne gre več naprej. Dejstvo je, da je to stavba, ki odpira fantazije, odlične stvari se dajo tu urediti,« pravi Gerhart Conrad Fürst. Seveda pričakuje podporo občinske politike, ki vztrajno zastopa dejstvo, da je treba obuditi življenje v mestu.