Preko vseh meja človečnosti

Domžale: pred slepo osebo s psom vodnikom zalučal "atomski udar": "Samo preverjal sem, kako bosta reagirala"

J.P.
13. 12. 2018, 08.36
Posodobljeno: 13. 12. 2018, 10.34
Deli članek:

Dejanje je označil za sprevrženo, svojo zgodbo pa delil, da bi komu drugemu prihranil "tako neprijetno preverjanje".

Facebook
Martin je zapisal, da je Biba na pok reagirala bolje kot on.

SPB-1 blok v Domžalah. V novinarskih prispevkih, ki jih je mogoče najti na spletu, imenovan za največji večstanovanjsko-poslovni kompleks v Sloveniji, na forumih pa, tudi, "črna vdova" domžalskih blokovskih naselij.

Kot je zapisal Martin M., ima na dobro oko le dva odstotka vida. Tega mu že osem let ("Upam, da še toliko časa") uspešno nadomešča štirinožna pomočnica slepe osebe Biba. A kar se mu je zgodilo včeraj, je zapisal, "presega vse meje človečnosti".

Glasen pok v zaprtem prostoru

Bila sta v enem od prehodov omenjenega domžalskega kompleksa. Označena z vsemi oznakami – rdeči križ, napis, kraguljčki – ga rutinirano vodi. "Potem se od nekje najde idiot, debil, drugače ne morem reči, ki pred Bibo vrže "atomski udar". Kdor ne ve, kaj je to: to je petarda, ampak ima vsaj 200-odstotno močnejši zvok. In to v prehodih?! Ki že tako ali tako drugače odmevajo. Jasno, a sva se obadva z Bibo prestrašila. K sreči je Biba obvlada situacijo," je zapisal na družabnem omrežju. Kaj mu je rekel? "Samo preverjal sem, kako bosta reagirala." "Če bi ga lahko pred pobegom ujel, bi mi danes na Povšetovo lahko nosili cigarete!" je bil ogorčen. "Kako nekomu lahko pride na misel, da preverja psa, ki ima od človeka za 400 odstotkov boljši sluh, kako bo slišal in kako bo reagiral na "atomski udar"?! In to popolnoma označen, da je v službi slepe osebe!? Popolnoma sprevrženo!"

Moški je svojo zgodbo delil, da ne bo imel še kakšen "uporabnik pomočnika slepe osebe tako neprijetno preverjanje".

11.000 evrov

Govorili smo s strokovnjakom, ki je izšolal Bibo. Dejal je, da šolanje traja leto dni in stane 11.000 evrov. Izrazil je tudi skrb, da bi jo izkušnja lahko zaznamovala in da zaradi tega ne bi več morala opravljati svojega dela.