Predlog ustavne obtožbe

NSi je Marjanu Šarcu "podarila" dodaten čas

T.L./STA
11. 12. 2018, 16.18
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 16.57
Deli članek:

SDS, NSi in SNS bodo z ustavno obtožbo zoper Šarca počakale do obravnave zakona v državnem zboru.

STA
Marjan Šarec

Poslanske skupine SDS, NSi in SNS bodo s predlogom ustavne obtožbe zoper premierja Marjana Šarca, ki jo pripravljajo zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnega šolstva, počakale na obravnavo novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v DZ. To bo na decembrski redni seji.

V SDS so namreč v ponedeljek potrdili poročanje Reporterja, da z NSi in SNS pripravljajo predlog ustavne obtožbe. Sprva naj bi imeli namero, da predlog vložijo že danes, vendar se je NSi odločila, da bo s podpisi pod predlog počakala na odločitev koalicije glede predloga novele zakona, ki ga je vložila SDS. Če pa bo predlog zavrnjen, so po njihovem mnenju izpolnjeni pogoji za vložitev predloga ustavne obtožbe.

Potrdili: zoper Šarca naj bi v torek vložili ustavno obtožbo

Vlada je namreč 22. novembra sporočila, da nasprotuje predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Zofvi), ki ga je 22. oktobra vložila poslanska skupina SDS. S predlogom SDS želi, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v enaki višini kot v javnih šolah, torej 100-odstotno. S tem bi po njihovih navedbah uresničili ustavno odločbo iz leta 2014.

Takrat je ustavno sodišče namreč ugotovilo, da je ureditev, po kateri se javni programi v zasebnih osnovnih šolah financirajo 85-odstotno, neustavna, in da mora država uzakoniti 100-odstotno financiranje. Neskladje bi moral DZ odpraviti v enem letu, a se to do zdaj še ni zgodilo.

V SDS so omenjeno novelo v preteklem mandatu v DZ vložili štirikrat, a jo je takratna vladajoča koalicija vsakokrat zavrnila. Tokrat so jo tako v DZ vložili že petič.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v izjavi novinarjem danes spomnil, da je v Sloveniji osnovna šola obvezna, zato mora država financirati javno veljavni program ne glede na to, ali se izvaja v javni ali v zasebni šoli. Ustavno sodišče je po njegovem mnenju zelo jasno povedalo, da je treba javno veljavni program enako financirati v zasebnih in javnih osnovnih šolah, zakonodajalcu pa naložilo, da mora neustavnost v zakonu odpraviti.

V NSi bodo počakali na odločitev koalicije glede predloga novele zakona, ki ga je vložila SDS, saj slednji po njihovem mnenju odpravlja neustavnost. "Če koalicija ne bo za to, da bi se ustavna odločba realizirala, bomo vložili predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade," je pojasnil Horvat in spomnil na težavo, da je ustavna odločba stara že štiri leta. Na vprašanje, ali se jim to ne zdi prezgodaj, saj vlada Marjana Šarca deluje le nekaj mesecev, je Horvat odgovoril, da to ni težava, prav tako bo ravno ob odločanju o predlogu zakona vlada na položaju okoli 100 dni.

Na vprašanje, ali jim je žal, da niso vstopili v koalicijo, saj naj bi to vprašanje rešili v koalicijskem sporazumu, pa je Horvat odgovoril, da ne. "Vsak dan znova ugotavljamo, da papir vse prenese in se ideje, ki so bile zapisane v osnutek sporazuma, ne bi uresničevale," je pojasnil.

Prvak SNS Zmago Jelinčič je danes dejal, da je predlog ustavne obtožbe upravičen, ker je odločbe ustavnega sodišča treba spoštovati.

Odziv koalicije

V koaliciji večinoma ocenjujejo, da je napoved ustavne obtožbe zoper premierja Šarca prezgodnja. V LMŠ napovedujejo razpravo o predlogu novele Zofvi, s katero bi SDS odločbo uresničila. V SMC pa poudarjajo, da je treba odločbe ustavnega sodišča spoštovati.

V kabinetu premierja Marjana Šarca danes napovedi predloga ustavne obtožbe še ne komentirajo. 

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je sicer v izjavi novinarjem danes napovedal, da bodo glede podpore predlogu novele zakona v koaliciji opravili razpravo. "Od opozicije pa bi pričakoval - če želi, da gre nek zakon čez parlamentarni postopek -, da preden grozi z ustavno obtožbo, pride do koalicije ali vsaj do LMŠ, potrka na vrata in prične dialog o tem, ali je zakon primeren ali ne," je kritičen Golubovič. 

Na vprašanje, ali nameravajo in kako bodo uresničili ustavno odločbo, je odgovoril z besedami, da ta vlada deluje slabe tri mesece. "Imeli smo veliko izzivov. Kaj se bo zgodilo v prihodnjih šestih mesecih, bomo še videli in verjamem, da bo tudi ta točka prišla na dnevni red koalicije," je pojasnil. Zdaj koalicija po njegovih navedbah vse sile usmerja v rebalans državnega proračuna, saj "brez slednjega ne zasebne ne javne šole nimajo denarja"

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v izjavi ocenil, da je opoziciji zmanjkalo idej. Spomnil je, da je bila v minulem mandatu zaradi te vsebine že interpelirana ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Ustavna obtožba zoper Šarca se mu zdi ta trenutek prezgodnja in "premočna", z njo bodo po njegovem mnenju ta institut razvrednotili. "Se pa kot socialni demokrat ne bi dal ustrahovati SDS, NSi in SNS na to temo," je dodal. 

Na vprašanje, ali se zavzema za uresničitev ustavne odločbe glede zasebnega šolstva, je spomnil, kako je prišlo do tega. Ustavno sodišče je po njegovem mnenju na isto temo dalo dvakrat različno stališče, po mnenju SD pa se zadeva ne more rešiti tako, kot to predlaga SDS. V SD so namreč za javno šolstvo. "Ne gre le za 300.000 evrov, ampak tudi za simbolno dejanje," je priznal Han. Ponovnega poskusa za spremembo ustave glede te vsebine ne želi napovedovati, saj se ob zdajšnjem razmerju strank v DZ ne nadeja uspeha. 

V SMC medtem zastopajo stališče, da je treba ustavno odločbo spoštovati. To je vlada Mira Cerarja tudi zasledovala v svojem predlogu novele zakona, a ga DZ ni sprejel, so danes spomnili. 

Poslanec DeSUS Jurij Lep je ocenil, da je ustavna obtožba legitimna. Čeprav je do tega predloga še veliko pogojev, pa bo po njegovem prepričanju predlog zakona, ki ga je vložila SDS, zavrnjen in bo vložen predlog ustavne obtožbe. 

Spomnil je na poskuse DeSUS v minulem mandatu, da bi pri uresničitvi ustavne odločbe našli kompromis, a se to ni zgodilo. Sicer tudi sam meni, da je treba ustavno odločbo izpolniti. "Vsekakor ima koalicija željo, da gremo zopet nasproti," je zagotovil Lep, a spomnil, da vlada dela okoli 100 dni in ima veliko dela, zato sam ne more napovedati, kdaj bodo to obravnavali. 

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je spomnil, da so takšnim rešitvam, kot so v predlogu novele zakona SDS, že v minulem mandatu večkrat nasprotovali. Bili so celo sopodpisniki pobude za spremembo ustave na tem področju, ki jo bodo po navedbah Vatovca ponovno naslovili na koalicijo. Želijo torej, da ne razmišljajo o spremembi zakona, s katerim bi uresničili ustavno odločbo, pač pa o spremembi ustave ter ureditvi tega področja na način, da bi se iz državnega proračuna financirale zgolj šole, ki jih ustanovi država. 


Ustavna obtožba pa je po mnenju Vatovca premočno orožje, da bi lahko "sploh resno jemali takšen korak".