Generalna direktorica

Bobnarjeva imenovana na čelo slovenske policije

S.R./STA
11. 12. 2018, 15.22
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 15.30
Deli članek:

Vlada je danes na dopisni seji Tatjano Bobnar imenovala za novo generalno direktorico policije za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Bobo
Mandat nastopi v sredo, ko bo na policijski akademiji v Tacnu tudi slovesnost.

Ob tem je vlada danes sprejela tudi sklep, da se Bobnarjeva z dnem imenovanja na položaj generalne direktorice policije imenuje v naziv glavna policijska svetnica. Kot so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, zakon o organiziranosti in delu v policiji v 47. členu določa, da generalnega direktorja policije imenuje vlada na predlog ministra, pri čemer se za postopek uporabljajo določbe zakona, ki ureja sistem javnih uslužbencev. 

Po javnem natečaju za položaj generalnega direktorja policije na ministrstvu za notranje zadeve je posebna natečajna komisija izvedla postopek ugotavljanja strokovne usposobljenosti in primernosti kandidatov za ta položaj ter ugotovila, da je Bobnarjeva primerna kandidatka za položaj generalne direktorice policije. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je nato vladi posredoval predlog za imenovanje Bobnarjeve. 

Pred dobrima dvema mesecema, 4. oktobra, je vlada s položaja razrešila takratnega generalnega direktorja policije Simona Veličkega. Za vršilko dolžnosti so imenovali Bobnarjevo, ki je bila dotlej namestnica Veličkega. Razrešitev generalnega direktorja policije je vladi predlagal minister za notranje zadeve Poklukar. Ta sicer javno ni pojasnil, zakaj se je odločil za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je bilo slišati, da gre za nekompatibilnost med njima. 

Na čelu ženski

Naklonjenost ženski na čelu policije kot tudi vojske je v nedavnem intervjuju izrazil tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Kot je dejal na dan, ko je bila tudi na čelo vojske prvič imenovana ženska, generalmajorka Alenka Ermenc, je ponosen, da bosta tako na vrhu vojske kot policije ženski. "Obe sta izjemno sposobni, zelo predani svojemu delu in to je tisto, kar šteje," je dejal in dodal, da to kaže tudi, da kot družba postajamo zrelejši. 

Šarec je glede Ermenčeve in Bobnarjeve povedal, da ima dobro mnenje o njiju. "Moje osebno mnenje je, da je izjemno sposobna, da je, kolikor sem jo imel priložnost spoznati, izjemno sistematična in zna tudi dati povelje, kar je v hierarhični organizaciji, kot sta policija in vojska, pomembno," je dejal.