Zaplet v Šmarjeških Toplicah

Bregačevi razmišljajo celo o tožbi županje Krnčeve, ta trdi, da gre za politični konstrukt

L. Markelj / Dolenjski list
11. 12. 2018, 15.16
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 15.16
Deli članek:

Županja Bernardka Krnc je po drugem krogu županskih volitev v javnosti izpostavila vprašanje volitev opravilno nesposobnih volivcev, na kar se je nanašal tudi eden od njenih ugovorov na občinsko volilno komisijo, ko naj bi v imenu prizadetega otroka na volišču v Šmarjeti volil njegov oče.

L. Markelj
Bregačeva družina je prizadeta: oče Tone, mama Štefka, hčerka Maruša.
V priponki opravičilo županje Bernardke Krnc.

Na televizijski oddaji Tarča je dejala, da je šlo pri tem za kršitev človekovih pravic in zlorabo v politične namene. Ugovor je bil sicer zavrnjen, a v javnosti je sprožil polemiko, še zlasti, ker je dejala, da bo treba na »tem področju absolutno spremeniti zakonodajo«.

Ostro se je na te izjave odzvala družina hendikepiranega fanta, ki ga Krnčeva sicer ni imenovala z imenom in priimkom, a sami so se tu prepoznali, saj je menda županja dejala, da gre za njenega soseda.

Gre za družino Bregač iz Brezovice pri Šmarjeških Toplicah, ki je na včerajšnji novinarski konferenci predstavila dogajanje in izrazila prizadetost in ogorčenje nad tako izjavo županje. Od Krnčeve zahtevajo javno opravičilo in da odstopi kot županja. "Z odvetniki se posvetujemo, saj razmišljamo tudi o možnosti ovadbe zoper čast in dobro ime,« je dejal Tone Bregač, oče in skrbnik 36-letnega prizadetega sina Uroša. Da jih je to izključevanje njihovega sina zelo prizadelo, sta potrdila tudi njegova mama Štefka in sestra Maruša.

Oče in sin skupaj na volišče

Tone Bregač je opisal, da sta z invalidnim sinom, ki je vpisan v volilni imenik in je prejel tudi volilni listič, skupaj odšla na volitve, kot to dovoljuje zakon, volila sta skupaj.

»Sin je sam obkrožil številko na glasovnici, jaz sem jo oddal. Lahko pa bi volil tudi jaz. Tako sva storila tudi v prvem krogu, pa to takrat ni nikogar motilo. Vedno gre na volitve in ve, kaj se dogaja. Nimam besed, da se je županja spustila na tako šibke osebe. Njeno početje je nemoralno in nelegitimno, pravna pot pa bo pokazala, da je najverjetneje tudi nezakonito,« je dejal Urošev oče in omenil še nedopustno poizvedovanje županje v Varstveno-delovnem centru Novo mesto po zdravstvenem stanju enega od varovancev, torej po njegovem sinu Urošu. Kot je izjavila direktorica Romana Trpin, gre za nedopustno poseganje v pravice posameznika, zato ji teh informacij ni dala. Meni, da bi županja morala poznati svoje pristojnosti.

Županja: gre za politični konstrukt

Županja Bernardka Krnc vztraja pri mnenju, da je neupravičeno, da so hendikepirane osebe zlorabljene v politične namene. »Družino dečka poznam in spoštujem in s težkim srcem sem podala ugovor OVK, a v to sem bila prisiljena. Žalostno je, da bi o izidu županskih volitev odločale takšne osebe, na kar me je opozoril sosed. Namesto dečka, ki ne govori in ne piše, komunikacija z njim je otežena, je volil oče, tako so mi povedali na volilnem odboru,« je med drugim pojasnjevala medijem ter povedala, da je za ta primer izvedela iz pisma, ki ga je na občino poslal volivec iz tabora njenega tekmeca Marjana Hribarja.

»Če bo do tožbe prišlo, se bom pač morala odzvati. Poiskala bom vsa pravna sredstva. Sama nikoli nisem govorila o imenu, družina se je sama izpostavila,« je poudarila Krnčeva ter dodala, da gre za politični konstrukt in zlorabo hendikepiranega volivca, vse pa je naperjeno zoper njo in njeno kandidaturo, da se diskreditira njeno dobro delo in vpliva na izid volitev. 

Omeni tudi, da ni nepomembno, da je Bregač privrženec županskega kandidata Marjana Hribarja in v njegovem volilnem štabu, a ta odgovori, da tu ne gre za nobeno politiko: "Gre le za našega sina in njegove pravice."

Volilno pravico odvzame le sodišče

Novinarske konference sta se udeležili tudi predsednica skupščine Socialne zbornice Slovenije dr. Valerija Bužan, ki je dejala, da je žalostna, da se je prav danes, na dan človekovih pravic, v Sloveniji odprla razprava na to temo, in predstavnica društva Polžek dr. Annmarie Gorenc Zoran, tudi šmarješka občanka, ki je dejala, da je osebno zelo ogorčena nad izjavo kandidatke za županjo Krnčeve, ki je podvomila v volilno pravico hendikepiranih. »Volilna komisija ali kdo drug ne more preprečiti, da kdo ne bi volil. To lahko stori le sodišče,« je dejala, ter prebrala pisno mnenje profesorja mariborske pravne fakultete prof. dr. Jurija Toplaka.

Ta je zapisal, da imajo v Sloveniji volilno pravico vsi polnoletni državljani, in to ne glede na morebitno telesno, intelektualno, psihosocialno ali kakšno drugo invalidnost. Med drugim je poudaril, da ima invalid pravico, da glasuje sam ali s pomočjo svojih bližnjih ali drugih oseb, ki jih sam izbere.

Pred novinarsko konferenco - vodila jo je Patricija Šašek - se je pred šmarješkim gasilskim domom zbrala skupina kakih dvajsetih občanov, ki je bila ogorčena, da jim organizatorji niso dovolili prisostvovati srečanju z novinarji. Ta dom smo gradili krajani, pa vanj nimamo vstopa, to je sramota, je bilo med drugim slišati. Stanje je prišla preverit celo policija, a ni imela nobenega dela.