Financiranje zasebnega šolstva

Potrdili: zoper Šarca naj bi v torek vložili ustavno obtožbo

T.L.
10. 12. 2018, 19.02
Posodobljeno: 10. 12. 2018, 20.28
Deli članek:

SDS, NSi in SNS so se za ta korak odločili, ker vlada nasprotuje predlogu novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki ga je 22. oktobra vložila poslanska skupina SDS.

Reuters
Marjan Šarec

Revija Reporter je poročala, da naj bi poslanci treh opozicijskih poslanskih skupin SDS, NSI in SNS že jutri v državni zbor vložili ustavno obtožbo zoper predsednika vlade Marjana Šarca. Razlog? Zaradi nepripravljenosti vlade za uresničitev ustavne odločbe, sprejeti pred štirimi leti, glede financiranja zasebnega šolstva. Ker država ne zagotavlja denar za izvajanje enakega javnega programa kot v javnih šolah, starši otrok še vedno plačujejo šolnine. V Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, denimo, glede na svoj socialni in materialni položaj plačujejo šolnino med nič in 60 evrov na mesec, je poročal Reporter. 

Kasneje so v poslanski skupini SDS za STA potrdili, da skupaj z NSi in SNS pripravljajo predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Šarca.

Kot so spomnili v Reporterju, bi moral državni zbor protiustavno stanje odpraviti v enem letu. Poslanska skupina SDS je oktobra v državni zbor že petič vložila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero bi določili, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v enaki višini kot v javnih šolah, torej 100-odstotno.

Z neodzivom vladnih strank in koalicijske večine v državnem zboru se kršijo načela pravne države in delitve oblasti, so zapisali v Reporterju. Ko je tudi Šarčeva vlada nedavno obravnavala omenjeno vloženo novelo zakona, s katero bi zakonodajalec izpolnil ustavno odločbo o financiranju zasebnih šol, jo je vnovič zavrnila. Odločitve ustavnega sodišča je sicer po mnenju vlade treba spoštovati, a "je treba upoštevati tudi vrstni red njihovega nastanka".