Preseženo je strašenje skrajnih populistov, je ocenil zunanji minister Miro Cerar v odzivu na potrditev globalnega migracijskega dogovora ZN v Marakešu. Verjame, da bo dogovor prinesel predvsem pozitivne stvari, in izpostavlja, da bo treba tudi na nacionalni ravni še naprej ukrepati za preprečevanje nezakonitih vdorov in drugih negativnih pojavov.

"Kljub številnim turbulencam, ki so se v Evropi pojavile glede marakeškega globalnega dogovora o migracijah, sem zdaj pomirjen," je danes dejal Cerar po zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju.

S potrditvijo dogovora so namreč po Cerarjevih besedah preseženi poskusi, da bi z različnimi neresnicami, zavajanji in strašenjem evropskih prebivalcev prevladali radikalisti - skrajni populisti, ki hočejo pri takšnih temah z lažjo in manipulacijo ljudi prestrašiti, da bi dobili politične točke.

Minister izpostavlja, da se bodo ta prizadevanja še pojavljala do evropskih volitev in tudi pozneje na drugih ravneh, zato je izjemno pomembno, da je Slovenija pozitivna do procesa globalizacije ter da si prizadeva za človekove pravice in sodelovanje na področju migracij na svetovni ravni, tako kot si je doslej vedno prizadevala za multilateralizem.

Nobena država, niti največja, namreč ni več sama kos izzivom, kot so podnebne spremembe, migracije, digitalizacija in varnostni izzivi, zlasti terorizem, je opozoril Cerar. "Svet mora sodelovati in Slovenija sodeluje. Tisti v Sloveniji, ki želijo to preprečiti, nimajo dobrih namenov, ker želijo to storiti z manipulacijo in lažjo," je poudaril.

Zunanji minister je vesel, da je slovenska vlada pravilno presodila, da je sporazum treba podpreti. Ob tem izpostavlja, da dogovor Slovenije pravno ne zavezuje, da v celoti ohranja suverenost in da bo sama odločala, kdo so nezakoniti oziroma ekonomski migranti ali begunci.

Po drugi strani potrditev sporazuma - z resolucijo ga mora dokončno potrditi še Generalna skupščina ZN - po Cerarjevih besedah omogoča lažje skupno preprečevanje nezakonitih migracij, konkretno lažje vračanje nezakonitih migrantov, kajti le z dogovorom z državo, od koder so prišli, je to vračanje sploh mogoče.

"Verjamem, da bo ta dogovor prinesel predvsem pozitivne stvari. Bo pa treba tudi na nacionalni ravni obdržati in sprejemati ukrepe, ki bodo tako Slovenijo kot druge evropske države ubranili pred nezakonitimi vdori in drugimi negativnimi pojavi," je še izpostavil Cerar.