Pirotehnika

Skupaj s prazniki prihaja tudi pokanje

Ž.K.
10. 12. 2018, 21.30
Deli članek:

Vsako leto v času praznikov se sprožijo polemike o smiselnosti uporabe pirotehničnih sredstev. Skrbi za zdravje se vse bolj pridružuje še skrb za okolje.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Skupaj z veselim decembrom prihaja tudi čas, ko bo po vsej Sloveniji pokalo in se bliskalo. Uporaba pirotehničnih sredstev je za nekatere nepogrešljiv del praznovanj. Čeprav policija in zdravniki vsako leto opozarjajo na nevarnost pirotehničnih sredstev, smo vsako leto priča večjim in manjšim nezgodam. Ena najhujših se je zgodila konec leta 2016, ko je 14-letnik zaradi nepravilne uporabe eksplozivnega telesa izgubil obe dlani, utrpel pa tudi hujše poškodbe obraza, sluha in vida. Po podatkih ljubljanskega kliničnega centra je približno dve tretjini poškodovanih starih med 10 in 20 let. Večinoma so poškodovane roke in obraz, od dva do trije poškodovanci pa bodo posledice uporabe pirotehnike čutili vse življenje.

Nevarno za živali

Čeprav se pirotehnika uporablja pravilno, pa je glasno pokanje izredno moteče za živali. Psi namreč zaznajo zvoke tudi z oddaljenosti šestih kilometrov. Ob pokanju se tresejo, sopejo, se slinijo in so prestrašeni še dolgo po tem, ko neha pokati. Lahko se jim zmanjša tek ali pa jih celo zagrabi panika in zbežijo. Pred leti je 41 slovenskih društev za zaščito živali in drugih človekoljubnih organizacij podalo celo pobudo za prepoved vseh pirotehničnih sredstev v Sloveniji, a so bili ob tem neuspešni. Prav tako večjih sadov ni obrodil lanski poziv županom občin, naj se zaradi onesnaženja, ki ga povzročajo ognjemeti, le tem odpovedo.

Le teden dni

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih določa, da je prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le od 19. do 31. decembra. Njihova uporaba pa je dovoljena samo med prazničnimi časi, od 26. decembra do vključno 1. januarja. Kdor se odloči, da bo petarde metal že prej, si lahko prisluži globo v višini nekaj več kot 80 evrov zaradi kršenja javnega reda in miru ali pa celo nekaj sto evrov kazni zaradi nespoštovanja zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih.

Koliko morate biti stari, če hočete kupiti pirotehnične izdelke?

Na notranjem ministrstvu opozarjajo, da je nakup pirotehničnih izdelkov omejen z določeno starostjo zaradi nevarnosti njihove uporabe. Za nakup ognjemetnih izdelkov, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, je starostna meja 14 let, za ognjemetne izdelke, ki predstavljajo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa ter so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem, pa je starostna meja 16 let. Za ostale kategorije pirotehničnih izdelkov je starostna meja 18 let.

Primerno mesto

Vsako leto policisti opozarjajo, da je za uporabo pirotehničnih sredstev treba izbrati primerno mesto, saj je pirotehniko prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih, stanovanjskih  zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa ter na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Policisti lahko v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi na podlagi 48. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov izrečejo globo v višini od 400 do 1200 evrov.