Previdno

Slovenski policisti prijeli dve denarni muli

Mihael Korsika
10. 12. 2018, 19.55
Deli članek:

Novopriseljeni, brezposelni in ljudje v finančni stiski so najbolj pogoste tarče kriminalnih združb. Letos se je povečalo število mladih, ki so jih organizatorji izbrali za denarne mule, opozarja policija.

Profimedia
slika je simbolična

V obsežni, tri mesece trajajoči mednarodni akciji v boju proti izkoriščanju tako imenovanih denarnih mul, ki kriminalnih združbam pomagajo oprati milijone evrov umazanega denarja, je sodelovala tudi slovenska policija. Kriminalisti iz 22 evropskih držav, tudi iz Slovenije, so sicer skupno zaustavili kar 26.376 transakcij, ki so jih izvedle denarne mule, s čimer so preprečili pranje denarja v višini dobrih 36 milijonov evrov.

Kdo so denarne mule?

Slovenska policija je v zadnjem obdobju obravnavala povečano število denarnih mul – posameznikov, ki iz tujine na svoje transakcijske račune prejmejo nakazila denarnih sredstev, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. »Denarne mule so posamezniki, ki jih kriminalne združbe, pogosto ne da bi se tega zavedali, uporabijo za pranje denarja, da bi prikrile njegov nezakoniti izvor,« pojasnjujejo na policij. Denarne mule tako nasedejo obljubam o lahkem zaslužku in tako v imenu drugih prenakazujejo ukradena sredstva med različnimi računi, pogosto celo v različnih državah. Mulam v zameno običajno ponudijo del sredstev, ki jih nakazujejo prek svojih računov.

Pri »poslovanju« prek denarnih mul gre velikokrat za kazniva dejanja računalniške kriminalitete, kot so denimo vdori v informacijske sisteme, tako imenovano ribarjenje (phising) in različne oblike spletnih goljufij, med katere spada tudi nigerijska goljufija.
Najbolj dovzetni za tovrstna kazniva dejanja so sicer novopriseljeni, brezposelni in ljudje v finančni stiski, med katere spadajo tudi študenti.

Letos se je namreč povečalo število mladih, ki so jih organizatorji izbrali za denarne mule. Mule sicer pridobivajo prek različnih kanalov, kriminalne združbe pa za pridobivanje novih sostorilcev vse bolj uporabljajo družbene medije, v katerih se pojavljajo lažni oglasi za delo ali objave o hitrih zaslužkih. »Čeprav vse skupaj zveni kot hiter in lahek zaslužek – za prenos denarja z enega računa na drugega je potreben le en klik –, pa ima lahko dovoljenje kriminalni združbi za dostop do bančnega računa resne pravne posledice,« opozarja policija.

Preiskovali 32 denarnih mul

V sklopu mednarodne akcije je slovenska policija obravnavali 33 zadev zaradi goljufije, poslovne goljufije, ponarejanja listin in pranja denarja. »Preiskovali smo 32 denarnih mul, ki so na svoje račune neupravičeno prejele denarna sredstva, ki izvirajo iz kaznivih dejanj, v skupni višini 2,8 milijona evrov,« pojasnjujejo na policiji. V sodelovanju z uradom za preprečevanje pranja denarja in slovenskimi bankami so uspeli začasno zaustaviti transakcije v višini 970.000 evrov. Pri tem so aretirali dva storilca in izvedli dve hišni preiskavi.

Na policiji sicer poudarjajo, da v zadnjem obdobju v Sloveniji ni primerov, v katerih bi se kot denarne mule pojavljali slovenski državljani. Običajno gre za tuje državljane, ki v Sloveniji odprejo bančne račune, da bi nanje prejeli denar, ki izvira iz kaznivih dejanj. V preteklosti so sicer na to že večkrat opozarjali državljane. »Če niso pozorni, lahko hitro postanejo denarne mule in s tem sostorilci kaznivega dejanja pranja denarja,« še opozarjajo možje v modrem.

Policija
denarne mule