Arheološka izkopavanja

Začela so se dela na trasi drugega tira

G.G./STA
10. 12. 2018, 07.45
Posodobljeno: 10. 12. 2018, 07.47
Deli članek:

Arheološka! Potekala bodo na sedmih lokacijah, od tega na petih na območju najdišča Purgerce-Buševca pri Dekanih ter na dveh na območju Ospa.

ZVKD
Fotografija je simbolična

Arheološke raziskave na trasi drugega tira se bodo danes začele pri Dekanih z zakoličbo prvih dveh izkopnih polj, vzpostavitvijo tabora, košnjo in odstranjevanjem grmičevja ter izvedbo geofizikalnih raziskav širšega območja izkopavanj. Nadaljevale se bodo s strojnim odstranjevanjem humusnih plasti, januarja pa bodo sledila ročna izkopavanja.

Dela na prvih dveh lokacijah bodo predvidoma zaključena v tretjem tednu januarja, sledile bodo raziskave na preostalih treh lokacijah na območju Dekanov in nato spomladi še na obeh lokacijah na območju Ospa.

Arheologi bodo raziskovali rimskodobne arheološke ostaline. Na vseh lokacijah so bile pri namreč predhodnih raziskavah odkrite drobne arheološke najdbe, lončenina, kot tudi rimskodobni gradbeni material.

Predhodne arheološke raziskave na trasi drugega tira v sklopu pripravljalnih del, ki jih sofinancira Evropska komisija, izvaja Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Vrednost pogodbe je 1,17 milijona evrov.

Za težko pričakovani začetek pripravljalnih del za gradnjo drugega tira in sprožitev postopkov za izbor izvajalca za glavna gradbena dela je medtem potrebna še potrditev investicijskega programa, kar naj bi vlada po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek storila kmalu v začetku leta 2019.