VESELI DECEMBER

Dobički so bajni, bodo tudi božičnice?

L.T.
9. 12. 2018, 20.00
Deli članek:

Najvišja božičnica bo letos znašala 3000 evrov, a le v enem podjetju. Katera so podjetja, ki svojim zaposlenim ne privoščijo ničesar?

Profimedia
Zaposleni katerih podjetij se lahko nadejajo lepših praznikov? Izplačilo poslovne uspešnosti v obliki božičnice.

POSLOVNA USPEŠNOST Delodajalci lahko brez obračuna akontacije dohodnine izplačajo do 100 odstotkov zadnje znane povprečne mesečne plače v RS. Gre za izplačilo za poslovno uspešnost, ki je po zakonu, ki ureja delovna razmerja, opredeljeno kot sestavni del plače (trinajsta plača, božičnica, novoletna nagrada).

Za božičnico se lahko letos obrišejo pod nosom v Termoelektrarni Šoštanj, Holdingu Slovenske elektrarne, telekomunikacijskem velikanu A1 Slovenija ter v Cimosu (kjer v anketi niso želeli sodelovati).

Ali bodo delavcem privoščili malce vedrejše praznike, še razpravljajo v podjetjih Geoplin, Pošta, Zavarovalnica Triglav, Gorenje ter v Družbi za upravljanje terjatev bank.

Božičnice bodo izplačevali, vendar niso želeli sporočiti, v kakšni višini, v banki Unicredit, na Športni loteriji, pri trgovcu Tuš, gradbeniku Pomgrad ter telekomunikacijskem gigantu Telemach.

Do 500 evrov

Najnižjo božičnico med vsemi bodo prejeli zaposleni v trgovskem sistemu Mercator; 200 dodatnih evrov bruto bo gotovo dobrodošlih za trgovke, ki te nagrade niso videle že leta.

Malce več bodo dobili zaposleni v Lidlu, kjer so jim obljubili 260 evrov bruto. V nasprotju z Mercatorjem, ki se je lani utapljal v dolgovih, so v Lidlu dacarjem prijavili skoraj 11 milijonov dobička. Njihova božična nagrada zaposlenim je torej le nekaj drobtinic z bogato obložene mize.

Petsto evrov bruto več na računu pa se lahko nadejajo tudi zaposleni v Ljubljanskih mlekarnah, kjer so lani operirali s pet milijoni dobička.

Do 1000 evrov

Računi uslužbencev Nove Kreditne banke Maribor bodo letos polnejši za 918 evrov bruto. Malce več – 969 evrov bruto lahko pričakujejo delavci Elesa. Tisočaka pa bodo izplačali v Zavarovalnici Sava in pri podjetju Postojnska jama.

Radodarni so farmacevti, a ne relativno

Pri državnem Telekomu se lahko zaposleni nadejajo 1143 evrov, 1200 evrov pa bodo prejeli uslužbenci prav tako državnega Petrola. Še sto evrov več pričakujejo delavci podjetja Gen-I.

Največje zneske v tem času že tradicionalno prejemajo zaposleni v Krki in Leku. Njihovi računi bodo bogatejši za 1309 oziroma 1330 evrov. Znesek, ki je velikodušen zgolj na prvi pogled, saj obe podjetji izplačujeta takšne dobičke, da je ta nagrada zaposlenim zgolj pljunek v morje.

V LTH Casting dobijo po tri tisočake

Svetlobna leta pred ostalimi pa je podjetje LTH Casting, ki bo zaposlene pred božičem nagradilo s kar tremi tisočaki bruto. Pri 33 milijonih evrov dobička lani to za upravo podjetja ne bi smelo predstavljati pretiranega odliva.