Razkrivamo

V dveh letih dobil 16.000 evrov subvencij, živali pa brez napajalnikov na mrazu

K.K.
9. 12. 2018, 07.45
Posodobljeno: 9. 12. 2018, 09.51
Deli članek:

V okolici Ihana ima kmet, star okoli 40 let, zunaj privezane živali brez napajalnikov in korit za krmo. Goveda imajo noge popolnoma prekrite z blatom, pomešanim z iztrebki, ki nekaterim segajo celo do hrbta.

K.K.
Kmet pravi, da živali niso zunaj.

Kmet P. G. iz občine Domžale je prejemnik sredstev evropskega kmetijskega sklada. V dveh letih dobil 16.000 evrov subvencij

V širši okolici Ihana 40-letni kmet P. G. redi goveda. Za kmetijo, za katero se že od daleč vidi, da propada, »skrbi« sam. Po naših informacijah ima govedo tako v propadajočem hlevu, v katerem naj bi živali celo stale in tudi ležale v lastnih iztrebkih, kot zunaj ob gospodarskem poslopju.

Živali so imele v preteklosti v poletnem času sicer na voljo tudi dovolj prostora za pašo na sosednjem travniku, ki pa je pred nekaj leti dobil novega lastnika, ki je svoje zemljišče ogradil, zato moški tam ni mogel več pasti goveda.

Dve leti trpljenja

Zadnji dve leti je tako predvsem osem goved, ki jih ima privezane z verigami ob gospodarskem poslopju, prepuščenih grozovitim razmeram. Poleti na hudi vročini in pozimi tudi na temperaturah pod minus deset stopinj Celzija. Živali nimajo napajalnikov, vsako govedo dnevno sicer popije med pet in deset litrov vode, niti korit za krmo.

Še pred nekaj meseci so imela goveda nad glavami naluknjano streho iz polivinila, tako da je v dežju voda tekla po nemočnih živalih. Vsaj to se je zdaj spremenilo, saj je kmet po prijavi nekoga, ki mu ni vseeno za živali, poleti dobil obisk inšpektorice z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Po naših informacijah mu je inšpektorica postavila 15-dnevni rok, da primerno uredi prostor za goveda, a se do danes to ni zgodilo. Uredil je le nekakšno provizorično streho iz polivinila, tokrat brez lukenj, da so goveda varna vsaj pred vplivom padavin, medtem ko še vedno nimajo praktično nobene zaščite pred vetrom. Naš sogovornik, ki si je v živo ogledal stanje in ni želel biti imenovan, pravi, da živali nimajo niti toliko prostora, da bi se vse ulegle naenkrat. O ugotovitvah inšpekcijskega nadzora smo povprašali upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, a nam do zaključka redakcije niso odgovorili na naša vprašanja.

Mučenje živali?

Odziv kmeta: Živali so pod streho

Za komentar smo poklicali tudi kmeta, ki je zatrdil, da živali niso zunaj, temveč pod streho. Ko smo ga povprašali, ali so torej živali notri, je bil odgovor pozitiven, nato pa zadeve ni bil več pripravljen komentirati.

Rejec govedi in drugih živali mora v skladu z zakonodajo sicer poskrbeti tudi za primerne pogoje. Zakon o zaščiti živali tako za mučenje živali med drugim šteje tudi zanemarjanje preventivnih ukrepov za zagotavljanje neoporečne pitne vode in krme ter zanemarjanje preventivnih ukrepov glede vzdrževanja primernih zoohigienskih pogojev v objektih za rejo živali. Pri reji goved in konjev mora zagotoviti redno čiščen in varen življenjski prostor, medtem ko morajo biti živali redno oskrbovane s krmili ustrezne kakovosti ter količino obrokov krmil in neoporečne pitne vode. Glede na stanje, v katerem živijo goveda pri Ihanu, kjer je krma nametana na tla, po katerih iztrebljajo živali, in so brez napajalnikov, se postavlja vprašanje, ali gre v tem primeru že za mučenje živali. Prav gotovo pa kmet krši določbo, ki govori o tem, da mora biti govedo dnevno »ustrezno negovano (krtačenje), njihovo bivališče pa je treba dnevno očistiti iztrebkov«. Inšpektorica očitno v dosedanjem postopku ni ugotovila mučenja, saj bi v nasprotnem primeru lahko celo odredila odvzem govedi. Po naših informacijah sicer inšpektorica do zdaj ni preverila, ali je kmet spoštoval njeno odločbo.

Subvencije

Javni podatki, dostopni na Agenciji Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, kažejo, da je bil kmet P. G. iz občine Domžale v zadnjih dveh letih prejemnik subvencij evropskih kmetijskih skladov. Iz evropskega proračuna je tako za leto 2016 dobil 8423 evrov, lani pa 7888 evrov subvencij, skupno torej 16.311 evrov.