Zdaj pa res bo!

Drugi tir še nikoli ni bil tako blizu, je zatrdila Bratuškova

S.R./STA
7. 12. 2018, 14.55
Posodobljeno: 7. 12. 2018, 14.57
Deli članek:

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na dogodku Luke Koper ocenila, da smo tako blizu začetku gradnje drugega tira kot še nikoli. Pristojni organi naj bi investicijski program dobili v roke še letos, dokument pa naj bi nato prišel na vlado v začetku leta 2019.

STA
Kot je poudarila Bratuškova, mora biti dokument pripravljen, kot je treba.

Ministrica Bratuškova je danes na tradicionalnem predprazničnem dogodku Luke Koper, ki je letos minil v znamenju obletnice prihoda prve čezoceanske ladje Gorica v koprsko pristanišče prav na današnji dan leta 1958, spomnila, da je prejšnje vodstvo ministrstva večkrat zatrdilo, da je vse pripravljeno za začetek gradnje, "a je moja ekipa na ministrstvu žal kar hitro ugotovila, da vse ni tako rožnato."

Po treh mesecih intenzivnega dela pa so zdaj tik pred pripravljenim investicijskim programom, na podlagi katerega bo moč začeti graditi dodaten tir med Divačo in Koprom. Ob tem je ministrica za infrastrukturo poudarila, da bo nad projektom bdela še posebej skrbno in si prizadevala, da bo voden kar se da transparentno. 

Ob robu dogodka je Bratuškova v izjavi medijem ocenila, "da smo tako blizu začetku gradnje drugega tira kot še nikoli". Je pa po njenem pomembno, da investicijski program, ki bo osnova za začetek gradnje, stal. Kot je ocenila, bo investicijski program pripravljen povsem v začetku prihodnjega leta. Še pred koncem tega leta pa naj bi ga vsi pristojni organi, ki morajo dokument pregledati, preden ta roma na vlado, dobili v roke. 

Financiranje

Na vprašanje, ali pričakuje, da bi Luka pri gradnji sodelovala s finančnim vložkom, pa je ministrica menila, da "ima Luka Koper kar nekaj svojih investicij, ki jih mora narediti za to, da bo lahko progo, ki bo zgrajena v polnosti, uporabljala in se širila". Če pa imajo v Luki na voljo sredstva in bi bili zainteresirani, pa bi si osebno tega želela. 

Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel je v svojem govoru izpostavil, da so letos z mrtve točke premaknili več projektov. Tako so razširili koncesijsko območje, pridobili gradbena dovoljenja za več pomembnih investicij, se odločili za gradnjo nove garažne hiše, v teku pa je tudi gradnja novega, t.i. Srminskega vhoda. 

Obenem je Zadel izrazil zadovoljstvo, da je nova vlada odločena nadaljevati projekt gradnje drugega tira. Glede možnosti, da bi Luka sodelovala pri projektu npr. z dokapitalizacijo oz. lastniškim vstopom v podjetje 2TDK, pa je Zadel odvrnil, da so vse možnosti odprte. S poslovanjem v iztekajočem se letu so zadovoljni, finančno pa "pričakujemo tudi dober zaključek poslovnega leta". 

Na področju investicij so pod zastavljenimi cilji, kar pa je po besedah predsednika uprave posledica zamika nekaterih načrtovanih naložb. Trenuten investicijski plan je po Zadelovem "ambiciozen, ampak tudi realno izvedljiv v slučaju, če ne bo nekih velikih odstopanj, to pomeni pritožb na javne razpise".