Peturno zaslišanje

Novopečenemu županu Leljaku prepovedali vstop v Avstralijo

T.L.
7. 12. 2018, 14.15
Posodobljeno: 7. 12. 2018, 15.20
Deli članek:

V Avstraliji naj bi obiskal hrvaško diasporo.

Primož Lavre
Roman Leljak

Novopečenemu županu občine Radenci Romanu Leljaku, ki se je v času svoje brezposelnosti uspel podpisati kot avtor pod film in knjigo z naslovom Mit o Jasenovcu - mimogrede, na Hrvaškem so delo ocenili kot poskus relativizacije fašizma in ustaškega režima - so prepovedali vstop v Avstralijo. 

Srbska RTRS poroča, da je bil na letalu, ki je pristalo na letališču v Sydneyju, nakar so ga varnostne službe odpeljale na zaslišanje, ki je trajalo pet ur. Po koncu zaslišanja naj bi ga pospremili v hotel v sklopu letališča, Leljak pa naj bi za desno usmerjen hrvaške medije potrdil, da se s prvim prostim letom vrača v domovino. Leljak bi moral skupaj z Igorjem Vukićem v štirih avstralskih mestih - Sydneyju, Melbournu, Canberri in Perthu - promovirati knjigo o Jasenovcu, v kateri zanika obstoj taborišča. 

Index.hr se sklicuje na poročanje desno usmerjenih medijev, ki trdijo, da je Leljaka avstralskim oblastem prijavila neznana oseba, ki je prijavo podkrepila "s teksti levo usmerjenih portalov, v katerem ga lažno črnijo".

To ni prvič, da se je Avstralija odločila za takšne ukrep. V preteklosti so ukinili vizum že dvema Hrvatoma, novinarju Velimirju Bujancu in režiserju Jakovu Sedlarju, nedavno pa tudi skrajnemu desničarju Gavinu McInnesu.

Leljak je lansko leto že gostoval pri hrvaški diaspori v Avstraliji in se fotografiral ob plošči Anteja Pavelića, voditelja Neodvisne hrvaške države. Sicer pa je v zadnjih letih Leljak priljubljen med hrvaško desnico, ki je, kot poroča Index, navdušena nad njegovimi domnevnimi odkritji, čeprav nima kvalifikacij na področju zgodovinopisja in je tudi obsojen goljuf. Hrvaška desnica njegove objave dojema kot znanstvene, ki da "razkrivajo velikosrbske in jugo-komunistične laži o Hrvaški", zaključijo na portalu Index.hr.