Minimalna plača

Erjavec: Če dogovora ne bo, Levica tvega, da lahko ta vlada pade

T.L./STA
6. 12. 2018, 12.47
Posodobljeno: 6. 12. 2018, 14.03
Deli članek:

Koalicijski partnerji so na srečanju pred sejo vlade med drugim razpravljali o predlaganih novelah zakonov o izvrševanju proračuna in o minimalni plači.

Bobo
Luka Mesec

Koalicijski partnerji so na srečanju pred današnjo sejo vlade med drugim razpravljali o predlaganih novelah zakonov o izvrševanju proračuna in o minimalni plači. Drugega nameravajo v DZ še nekoliko spremeniti, o tem pa se usklajujejo tudi z Levico. Ta pa po besedah Matjaža Hana (SD) ne bo mogla vsak dan izsiljevati za nabiranje političnih točk. O predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna so sicer po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana usklajeni in ga je treba v DZ potrditi, če želijo na primer občinam dodeliti več sredstev in tudi zato, da bo država normalno delovala.

STA
Matjaž Han

Golubović pravi, da pogojevanj ni

Medtem je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović po koalicijskem srečanju pred sejo vlade zatrdil, da zunajkoalicijska partnerica Levica z vsebino predloga novele zakona o minimalni plači, ki ga je tudi pripravila, ne pogojuje podpore predlogu novele zakona o izvrševanju proračuna oz. da ni nobenih pogojevanj.

Po Golubovićevih navedbah bodo predlog novele zakona o minimalni plači v parlamentarnem postopku še dopolnili, to pa poskušali uskladiti v najširšem možnem krogu. Dopolnila se bodo predvidoma nanašala na formulo za izračun minimalne plače, ki jo bodo naredili bolj predvidljivo, morda pa se bodo poskušali uskladiti tudi glede časovnice izvzetja dodatkov iz minimalne plače, je pojasnil Golubović.

Erjavec o dogovoru in možnosti padca vlade

Prvak DeSUS Karl Erjavec pričakuje, da bo prišlo do dogovora z Levico. "Če do dogovora ne bo prišlo, Levica tvega, da lahko ta vlada pade," je v izjavi po seji vlade opozoril ob vprašanju, ali Levica pogojuje.

Po Erjavčevih navedbah so v koaliciji uresničili, kar so se dogovorili z Levico, zato od nje pričakujejo, da bo dogovor spoštovala in podprla novelo zakona o izvrševanju proračuna za prihodnje leto. "Če ta zakon ne bo sprejet, to pomeni, da ta vlada lahko zapusti svoje položaje," je dodal prvak DeSUS.

Han je poudaril, da v SD dvig minimalne plače podpirajo, se pa zavzemajo za socialni dialog tudi pri nekaterih zadevah glede usklajevanja formule. "Socialni dialog je nekaj najpomembnejšega, kar smo v državi dosegli," je spomnil.

Jurša: Minimalna plača bo nekega dne sama sebe prehitela

Tudi v DeSUS podpirajo predlog za zvišanje minimalne plače, saj so, tako je poudaril vodja poslanske skupine Franc Jurša, socialna stranka. Po njegovem mnenju bo minimalna plača nekega dne sama sebe prehitela, saj delodajalci ne bodo dobili delavcev, če jih ne bodo ustrezno plačali. Ob tem je spomnil, da v določenih panogah že sedaj primanjkuje kadra.

Sicer tudi v DeSUS poudarjajo pomen socialnega dialoga, ki ga po Jurševih navedbah ne smejo zatreti.

Vodji poslanskih skupin SMC in SAB izjav po srečanju koalicije nista dajala.

Predlog zakona o minimalni plači je v parlamentarnem postopku, v prvem branju so mu poslanci prižgali zeleno luč. Predstavniki delodajalcev opozarjajo na posledice predlaganih sprememb, zavzemajo se za strokovno razpravo in socialni dialog.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je opozoril, da je treba minimalno plačo zviševati postopno in v več fazah. Zavzel se je tudi za to, da vlada začne tudi postopke za razbremenitev vseh plač, delodajalci pa naj se zavežejo k njihovemu povečanju.