Eno od kontroverznih imen, s katerimi so postregle lokalne volitve, je tudi ime Romana Leljaka. Njegova preteklost je burna in raznolika, med drugim je bil obsojen tudi na zaporno kazen zaradi goljufij, poleg tega pa je občina Radenci, ki jo bo po novem vodil, tudi na seznamu upnikov, ki jim dolguje denar. Znesek sicer po pisanju portala Sobotainfo.com ni astronomski - gre za znesek 143,79 evrov -, vseeno pa je to podatek, ob katerem ne gre kar skomigniti z rameni ...

Leljak je v drugem krogu lokalnih volitev premagal Emila Šmida in uspel pridobiti 53 odstotkov glasov volivcev.  

Leljak je uradno brezposeln, njegov skupni dolg pa astronomski: Leljak se je v osebnem stečaju znašel leta 2015 zaradi postopkov proti njemu, ki so jih sprožili upniki. V teh letih so po zaslugi obresti njegovi dolgovi narasli na skoraj osem milijonov evrov, poroča portal. Natančneje: po javno dostopnih podatkih je v poročilu stečajnega upravitelja Matije Vičarja zapisano za 7.967.660,28 evrov terjatev.

Ob tem je, če lahko uporabimo to besedo, "zanimivo", da je Leljakov dolg precej višji od letnega proračuna občine Radenci, ki je v prejšnjem letu znašal dobrih pet milijonov evrov. 

In komu novopečeni župan dolguje največ denarja? Mariborskemu Društvu za varstvo upnikov - gre za upnike, ki izhajajo iz Leljakovih propadlih poslov v devetdesetih letih in so se povezali v društvo - 6.624.732,41 evrov, banki Sparkasse 568.435,38 evrov, KBM - Leasingu 446.994,54 evrov, Mestni občini Maribor 76.343,11 evrov, Odvetniški družbi Matoz 1.088,47 evrov. To pa, poroča Sobotainfo, niso vsi upniki, ki terjajo denar od Leljaka.

Slabih 1900 evrov neto plače, večina pa za poplačilo dolgov

Da bo imel Leljak redne denarne prilive po več letih brezposelnosti, ko, kot je zapisano v poročilih stečajnega upravitelja, ni prejemal nikakršne oblike stalnih prejemkov, ki bi predstavljali stečajno maso, je dobra novica za upnike, še izpostavljajo na portalu. Kot župan bo padel v 51. plačni razred, kjer je predvidena plača 3.129,66 evra bruto oziroma 1.895,19 evra neto, pri čemer dodatki še niso všteti. Bo pa večji del njegove županske plače šel za poplačilo dolgov. 

Burna zgodovina, ki ga je popeljala za zapahe

Leta 2008 je moral Leljak za zapahe zaradi goljufanja pri posredovanju posojil in zlorabe kartice Diners club. Leta 1993 je pri takratni avstrijski banki Leasfinanz lažno prikazal več slovenskih posojilojemalcev, avstrijska posojila v skupni vrednosti okoli 54.000 evrov pa so nato šla v njegov žep.

Druga goljufija, ki mu jo je tožilstvo uspelo dokazati, prav tako sega v devetdeseta leta, ko je kot direktor podjetja Avto Ideal, od junija 1995 do septembra 1996 oškodoval 448 vlagateljev v skupnem znesku 900.000 evrov, piše portal.