Vstajniški župan se je najedel zarečenega kruha

Fištravec je v slovo ustvaril štiri delovna mesta

L.T.
5. 12. 2018, 19.55
Deli članek:

Mariborski župan na odhodu Andrej Fištravec je tik pred zdajci štirim zaposlenim v svojem kabinetu dal v podpis pogodbo za nedoločen čas.

STA
Fištravec je štirim uslužbenkam svojega kabineta priskrbel službe.

Fištravec s tem nadaljuje prakso predhodnika Franca Kanglerja, ki jo je ob prevzemu županske funkcije odločno kritiziral. »Na ta način kršijo tudi določene dele delovne zakonodaje in kršijo poziv protikorupcijske komisije, ki je povedala, da bo posebej budno pazila na klientelistična zaposlovanja na Mestni občini Maribor (MOM),« je Fištravec dejal za medije 5. aprila 2013, ko je prevzemal županski stolček.

Novi mariborski župan Saša Arsenovič, ki te funkcije še ni prevzel, Fištravčevih potez ni želel komentirati. Komentarju se je odrekel tudi Fištravec, z MOM pa so sporočili, da so zaposlitve za nedoločen čas del kadrovskega načrta. Trem so službo za nedoločen čas omogočili na podlagi izjeme, ki jo dopušča zakon o delovnih razmerjih in ko javna objava ni potrebna. Četrta zaposlitev je bila izvedena na podlagi razpisa.

Z vprašanji ali nameravajo pred predajo mandata še koga zaposliti ali podpisati kakšno pogodbo, ki ne spada med tekoče posle, smo se obrnili na pet mestnih občin, v katerih ni dvoma, da so v drugem krogu dobile novega župana. Odgovorili so nam samo iz Nove Gorice in Maribora, oboji nikalno. Mariborčani sicer zanikajo, da bi zaposlovali, odkar je znan nov župan, kar je res, saj so zaposlovali en dan prej.

Kdaj primopredaja?

V Novi Gorici bo novoizvoljeni župan Klemen Miklavič posle od aktualnega župana Mateja Arčona predvidoma prevzel 21. decembra, dan po konstitutivni seji mestnega sveta, ko bo Miklavič tudi uradno potrjen kot župan. O podrobnostih primopredaje in njenem datumu se Arčon in Miklavič sicer še nista dogovorila.

Podobno bo v Mariboru, kjer bo primopredaja predvidoma opravljena 21. decembra, ko bo županovanje štajerski prestolnici prevzel Arsenovič.

Fištra pušča mesto v dobri kondiciji

Fištravec je sicer Arsenoviču v pismu pred dnevi sporočil, da mu MOM prepušča v dobri kondiciji, »očiščeno velikih bremen iz preteklosti in v obdobju, ko bo prihodkovna stran proračunov višja, kot je bila do zdaj«. »Maribor vam je danes dal veliko priložnost. Če boste z meščani sodelovali tako dobro, kot sva midva sodelovala v mandatu, ki se zaključuje, boste čez štiri leta zagotovo dobili še eno priložnost,« je zaključil Fištravec in novemu mariborskemu županu zaželel vse dobro.