Slovenski premier na Dunaju

Šarec se je s Kurzem strinjal glede nadzora na meji

G.G./STA
5. 12. 2018, 16.19
Posodobljeno: 5. 12. 2018, 16.25
Deli članek:

Premier Marjan Šarec je bil na pomembnem obisku pri naših severnih sosedih.

STA
Šarec je Avstrijo izbral za prvo sosedo, ki jo je obiskal kot premier, za kar se mu je Kurz izrecno zahvalil.

V tradicionalnem diplomatskem diskurzu sta slovenski premier Marjan Šarec in njegov avstrijski kolega Sebastian Kurz poudarila dobre odnose med državama, zlasti na gospodarskem področju.

"Imamo tudi pestro izmenjavo ljudi, narodni skupnosti v obeh državah in močno kulturno sodelovanje," je povzel Kurz in izrazil zadovoljstvo, da sta se s Šarcem dogovorila, da se bo to sodelovanje še poglabljalo. Šarec je na drugi strani Kurza pohvalil za vse napore in prizadevanja med avstrijskim predsedovanjem EU, zlasti pri reševanju vprašanja brexita, da bi bil ta "čim manj boleč".

Pa pojdimo raje k točkam vsaj rahlega nesoglasja, t.i. odprtim vprašanjem. 

STA
Šarec je Kurza pohvalil za vse napore in prizadevanja med avstrijskim predsedovanjem EU,

Otroški dodatek in nadzor na meji

Šarec meni, da je to zlasti podaljševanje avstrijskega nadzora na meji s Slovenijo, pa tudi problem otroških dodatkov, ki naj bi jih vlada na Dunaju tujim delavcem izplačevala glede na raven življenjskih stroškov v njihovih izvornih državah. Za delavce iz Slovenije to pomeni, da bi dobili precej nižji dodatek od Avstrijcev.

Glede slednjega je Šarec ponovil slovensko stališče, da to ni v skladu z evropskimi pravili. Izrazil je pričakovanje, da bo svoje povedala tudi Evropska komisija, ki je Avstriji sicer zaradi zakona že zagrozila s postopkom. Slovenija se je zaradi tega vprašanja skupaj s sedmimi članicami EU tudi formalno pritožila pri Evropski komisiji.

STA
Nekaj odprtih vprašanj pa vendarle je.

Tudi glede ohranjanja nadzora na slovensko-avstrijski meji je Šarec na skupni novinarski konferenci po srečanju s Kurzem ponovil slovensko stališče, da nadzor ni potreben, saj da Slovenija dobro nadzoruje zunanjo schengensko mejo.

Kurz je na drugi strani spomnil, da je Avstrija nadzor na meji uvedla sredi migrantske krize leta 2015, a šele po tistem, ko se je za to odločila država, ki se je najbolj zavzemala za odprte meje - Nemčija. Nadzor pa je uvedla na meji z Avstrijo, je poudaril avstrijski kancler. Nakazal je, da bi nadzor na meji lahko odpravili šele, ko bodo zunanje meje Evropske unije "ustrezno varovane".

S slednjim se je strinjal tudi Šarec, ki se je zavzel za okrepitev pristojnosti Frontexa. Za Slovenijo je pomembna zlasti okrepitev varovanja zunanje meje EU na mejah Hrvaške z Bosno in Hercegovino ter Srbijo.