Grda bitka na sodišču

Tri leta po smrti Simone Weiss: kdo je zvezdnici apliciral morfij?

P.K.
5. 12. 2018, 19.30
Posodobljeno: 15. 1. 2019, 11.47
Deli članek:

Zlatka Pražnikar Vrbnjak trdi, da se ji godi krivica in da jo je dr. Sanela Banović po krivem obtožila, da je slavni pevki aplicirala morfij. Zdravnico se je odločila tožiti.

Svet24
Pevka je umrla decembra 2015 po težkem boju z rakom.

Društvo medicinskih sester
Medicinska sestra Zlatka Pražnikar Vrbnjak pravi, da so jo obtožili po krivem.

Dogajanje sega v leto 2015, a zadeva nove razsežnosti pridobiva šele več let kasneje. Medicinska sestra Simone Weiss, Zlatka Pražnikar Vrbnjak, je zoper dr. Sanelo Banović vložila zasebno tožbo zaradi obrekovanja. Kaj se je dogajalo med zdravljenjem priljubljene pevke, da več let po njeni smrti to še vedno buri duhove?

Devetnajstega decembra bodo minila tri leta od smrti kraljice ljudskih src, Simone Weiss, za katero je bil usoden rak. Uspešna in popularna pevka je štela komaj 52 let. A kar se je dogajalo, medtem ko je ležala v bolnišnici, še vedno dviguje prah. Ni jasno, kdo ji je apliciral morfij – močno protibolečinsko sredstvo, ki naj ga med kemoterapijo, ki jo je prejemala, ne bi smela prejeti. Morfij je namreč na podlagi naših virov Weissovi povzročil zaplete, na srečo ne usodnih.

Zdravnica jo prijavi

Dr. Sanela Banovič naj bi aplikacijo morfija očitala medicinski sestri Zlatki Pražnikar Vrbnjak, ki je skrbela za bolno pevko. A Pražnikar Vrbnjakova trdi, da naj bi bila tega obtožena po krivem, saj da v noči na 2. november 2015 Weissovi ni na lastno pest spremenila terapije in ji dala morfija, zaradi česar naj bi jo zdravnica prijavila vodstvu klinike. Menda je takrat niti v službi ni bilo.

Pražnikar Vrbnjakova pravi celo, da naj bi bolnici Simoni Weiss morfij v omenjeni noči predpisala pravzaprav zdravnica sama. Medicinska sestra zato zdaj toži dr. Sanelo Banović, ker naj bi jo lažno obremenila za nekaj, česar ni storila, oziroma naj bi aplikacijo morfija pravzaprav odredila kar sama.

Šok za javnost

Mediaspeed
Zdravnica Sanelo Banović.

Proti dr. Banovićevi je na kazenskem oddelku Okrajnega sodišča v Ljubljani vložila zasebno tožbo zaradi obrekovanja, saj naj bi trdila nekaj neresničnega, zaradi česar se Pražnikar Vrbnjakova počuti ob dobro ime in čast. Včeraj je na sodišču potekala tretja obravnava, za katero je bilo izredno zanimanje javnosti, a jo je pred začetkom obravnave sodnica izločila.

Ta njena poteza je med tistimi, ki so želeli spremljati sojenje, požela mnogo neodobravanja in odpora. »Prišli smo po odgovore, pojasnila. Pravico imamo vedeti. Konec koncev je v postopku zdravnica in v interesu javnosti je, da je seznanjena z dogajanjem. Dejstvo, da smo bili izključeni, je skrb vzbujajoče,« so dejali razočarani posamezniki, ki so želeli slišati, kaj se bo dogajalo v hramu pravice. Pravijo, da bodo prišli tudi na naslednjo obravnavo, ki bo 11. januarja prihodnje leto.