Protest

FOTO: Delavci pred gospodarsko zbornico zahtevajo višje plače

STA/B.K.
5. 12. 2018, 13.07
Posodobljeno: 6. 12. 2018, 10.07
Deli članek:

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam sta v Ljubljani pripravili protestni shod, na katerem so delodajalce pozvali k zvišanju plač.

Bralec
Protest pred GZS.

Zahtevali so tudi intenzivna pogajanja za nove kolektivne pogodbe. Kot je dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič, bodo v primeru odpovedi kolektivnih pogodb stavkali.

Protestniki so se zbrali na ploščadi pred poslopjem Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki sicer ni polna, je pa protestnikov kljub temu več sto. Organizatorji so sicer na opozorilnem shodu, kot so ga označili, napovedali okoli 500 udeležencev.

Bralec
Protest pred GZS.

Ti so nosili transparente z napisi, kot so "bolj kot garaš, manjšo plačo imaš", "gospodarstvo je lokomotiva, ki povozi vse pod sabo", "zamenjajmo plače" in "Sonja, a mi posodiš za burek". ZSSS in Pergamu so se med drugim pridružili konfederacija sindikatov javnega sektorja ter sindikalne centrale Neodvisnost, KS 90 in Alternativa.

Bralec
Protest pred GZS.

Kot je v nagovoru protestnikom dejal predsednik Pergama Jakob Počivavšek, tistim, ki so jih želeli razdeliti, ni uspelo. "Danes smo tukaj vsi, da zahtevamo dvig vseh plač. Skupaj smo solidarni in močnejši," je poudaril.

Gospodarstvenikom je očital, da visoke rasti ne delijo z zaposlenimi, čeprav uspeh doživljajo prav na račun delavcev in davkoplačevalcev. "Delodajalci so na področju plač zaspali. Na to jih opozarjajo številni, a so očitno gluhi. Danes smo glasni, da nas bodo slišali in videli," je poudaril.

Bralec
Protest pred GZS.

Zahteval je intenzivna pogajanja za kolektivne pogodbe, saj da je čas za nov dogovor o višjih plačah v gospodarstvu. "Če to ne bo dovolj, bomo naslednjič prišli v še večjem številu," je napovedal in dodal, da je današnji shod tudi poziv delavcem, naj se organizirajo v sindikate in se jim pridružijo.

Bralec
Protest pred GZS.

Jerkičeva se je pridružila Počivavškovemu pozivu, da je treba dvigniti vse plače in ne le minimalne. "Dovolj je humanitarnih akcij za otroke, dovolj je nizkih pokojnin. Zahtevamo plače, ki bodo omogočale normalno življenje," je dejala in dodala, da v bistvu zahtevajo le spoštovanje.

Grožnje z odpovedmi kolektivnih pogodb po njenih besedah niso odraz spoštovanja. V primeru odpovedi kolektivnih pogodb je napovedala stavko.

Bralec
Protest pred GZS.

David Švarc iz sindikata poklicnih gasilcev je medtem izpostavil, da skušajo delodajalske organizacije "zanetiti spor med delavci javnega in zasebnega sektorja." Ob tem je bilo iz množice slišati vzklike: "Lopovi, lopovi!"

Bralec
Protest pred GZS.

Po shodu se bosta Jerkičeva in Počivavšek na povabilo GZS sestala s predsednikom GZS Boštjanom Gorjupom in generalno direktorico GZS Sonjo Šmuc. Kot je v izjavi novinarjem ob robu shoda dejala Jerkičeva, od sestanka sicer ne pričakuje ničesar.

Bralec
Protest pred GZS.