Priznati so morali poraz

Slovo po dolgih letih: kdo vse se je moral posloviti

T.L./STA
3. 12. 2018, 14.52
Posodobljeno: 3. 12. 2018, 15.04
Deli članek:

Med njimi so denimo trije taki, ki so občine vodili preteklih 20 let, nedeljski dvoboj pa so izgubili.

V nedeljskem krogu županskih volitev je moralo poraz priznati tudi več dolgoletnih županov. Med njimi so denimo trije taki, ki so občine vodili preteklih 20 let, nedeljski dvoboj pa so izgubili. Župansko mesto pa je v nedeljo ohranil Stanislav Kovačič v Poljčanah, ki občino vodi od njene ustanovitve 2006.

Novincem bodo morali tako po petih zaporednih mandatih županski prestol predati Venčeslav Senekovič v Pesnici, Anton Zakrajšek v Velikih Laščah in Franc Škufca v Žužemberku. Medtem ko sta Senekovič in Zakrajšek predhodnika imela, ga Škufca ni imel, saj je bila občina Žužemberk ustanovljena leta 1998.

Po štirih mandatih se od županske funkcije poslavljajo Boris Popovič v Kopru, Drago Vogrinčič v Cankovi, Matej Kotnik v Lukovici in Friderik Bračič v Vidmu. Prav tako je županski dvoboj izgubil Martin Rebolj, ki je vodenje občine Moravče prevzel sredi mandata leta 2004.

Presenečeni zmagovalec: "To je zmaga ljudi in potem tudi moja"

Pričakovani in presenetljivi zmagovalci v manjših občinah

Še več županov se bo moralo po porazu v nedeljskem drugem krogu volitev s funkcije posloviti po treh mandatih, med njimi Rupert Gole v Šentrupertu, ki je občino vodil od njene ustanovitve leta 2006. Ni pa še znano, ali se bo morala po treh mandatih posloviti županja Šmarjeških Toplic Bernardka Krnc, saj sta v nedeljo s protikandidatom Marjanom Hribarjem zbrala povsem enako število glasov in bo o zmagovalcu odločil žreb.