Bizarno

Šla je po izpis iz matične knjige in doživela šok

P.K.
1. 12. 2018, 07.50
Deli članek:

Postojnčanka je doživela svojevrsten uradniški zaplet. Poskušali smo izvedeti, kaj je krivo za to, da v uradnih evidencah ni zabeleženo, da se je ločila že leta 2002.

Dreamstime
Zgodil se ji je bizaren zaplet.

Na družbenih omrežjih je Alenka B. iz okolice Postojne delila neprijetno izkušnjo, ki bi lahko povzročila veliko težav. Zgodilo se je nedavno, ko se je, da bi dvignila izpis iz rojstne matične knjige, zglasila na upravni enoti v Postojni.

»Živemu človeku se res vse zgodi! Po dolgih letih grem po izpisek iz rojstne matične knjige. Pogledam dodatne vpise in vidim, da je zapisano, kdaj sem se poročila in kdo je moj mož. Aja, zakaj pa potem ne piše, da sem se davnega leta 2002 od njega tudi ločila?« se ob bizarni situaciji sprašuje Notranjka.

Kdo je kriv

Z gospo na okencu urada sta potem ugotovili, da ni nikjer zabeleženo, da se je pred 16 leti razvezala, kar je pomenilo, da je verjetno sodišče pozabilo to dejstvo sporočiti v uradne evidence. »Fino! Če bi vmes umrla, bi bil bivši mož še vedno moj dedič, na primer. Gospa bo zdaj po uradni dolžnosti terjala sodišče, da jim pošlje sodbo o razvezi, in jo bodo vpisali,« je še zapisala.

Ločitveni postopek je potekal na koprskem okrožnem sodišču, ki bi moralo pravnomočno sodbo o razvezi posredovati pristojni upravni enoti. Zakaj do tega ni prišlo, nam odgovarja Darja Srabotič, predsednica koprskega okrožnega sodišča. Pojasni, da so oni pravnomočno sodbo poslali obema strankama. »Iz spisa, ki se zdaj nahaja v arhivu, je razvidno, da je sodnik izdal odredbo, da se sodba pošlje matičnemu uradu UE Postojna, kjer je bila zakonska zveza sklenjena. Pravnomočna sodba je bila nato namesto na UE Postojna poslana na UE Ilirska Bistrica. UE Ilirska Bistrica sodišču zadeve ni vrnila, ker naj ne bi bila pristojna za izvršitev te sodbe, očitno je tudi ni odstopila UE Postojna,« razloži.

Bi dedoval?

In do kakšnih zapletov bi lahko prišlo, če napake ne bi odkrili? Ne Notranjka ne njen bivši mož se, preden ne bi razrešili birokratske zagate, ne bi mogla poročiti. Predsednico sodišča vprašamo tudi, ali bi se zapletlo tudi pri dedovanju. »Postopek o dedovanju se uvede na podlagi smrtovnice, ki jo sestavi UE, kjer je imel pokojnik stalno prebivališče. Pred sestavo smrtovnice UE povabi vse dediče, da sporočijo podatke o premoženju, oporokah in tako dalje. Takrat bi se ugotovilo, da 'bivši mož' ne more dedovati, saj bi to povedali otroci, obstaja pa tudi pravnomočna sodba, ki dokazuje, da je bila zakonska zveza razvezana in zato 'bivši mož' ne bi mogel dedovati,« pojasni Srabotičeva.