Sodniški poraz

22 proti 0 za Kanglerja

op
29. 11. 2018, 19.58
Deli članek:

Sodni postopki zoper Franca Kanglerja se vlečejo kot jara kača, a padajo drug za drugim. Do zdaj je morebitnemu županu Maribora uspelo že 22-krat.

Bobo
Franc Kangler

Si predstavljate, da nogometna ekipa izgubi v 22 zaporednih tekmah? Verjetno bi moralo iti za izredno slabo ekipo ali pa pristranske sodnike, ki bi na prav vsaki tekmi sodili v korist nasprotnikov. Natanko tako je tudi v primeru županskega kandidata mestne občine Maribor Franca Kanglerja. Država proti njemu izgublja primer za primerom. Čemu torej vsa ta dolgoletna kalvarija?

Začelo se je kmalu

Začnimo na začetku. Takoj po izvolitvi Kanglerja za župana Maribora, leta 2006, so posamezniki vsake štiri mesece začeli pritiskati in pisati anonimne ovadbe zoper župana. Teh se je v letih nabralo prek 20, sodni procesi, ki so se nato razvili, pa trajajo že dolgih 12 let.  In kakšno je stanje po 12 letih? 22 proti 0 za Franca Kanglerja. Država je proti nekdanjemu in morebiti tudi prihodnjemu županu drugega največjega mesta v državi izgubila kar 22-krat. Če pogledamo podrobneje, pravnomočno je končanih 19 kazenskih zadev, dve kazenski zadevi sta končani na prvi stopnji, zaključena pa je tudi medijsko izjemno odmevna zadeva finančne preiskave v primeru Kanglerjevega stanovanja in 38 let starega traktorja. Tožilstvo je od nekaterih primerov tudi odstopilo, med njimi so izgradnja azila za živali, deložacija nogometaša, evropska akademija, izgradnja vzpenjače, radijski novinar in obnova Trga Leona Štuklja.

Globoka država?

Kako je torej mogoče, da Kangler v toliko primerih ni bil niti enkrat obsojen oziroma so bile tovrstne sodbe razveljavljene? Kot pravi on, sta na delu globoka država in politični obračun z njim. Zoper Kanglerjeve sodne postopke se je obregnilo tudi nekaj pravnih strokovnjakov. Med njimi dr. Ciril Ribičič, ki je v svojem ustavnopravnem mnenju zapisal, da je nezaslišano, da sodniki Kanglerju na sodišču ne dovolijo zaslišati prič, ki jih je predlagal. Zapisal je celo, da v primeru sodnih postopkov zoper Kanglerja ne moremo govoriti o pravičnem, kaj šele o poštenem sojenju.

Bo kdo odgovarjal?

Dvanajst let sodniškega cirkusa, 12 let politične in finančne škode, 12 let izgubljenega časa na sodiščih. Najverjetneje ne bomo udarili mimo, če zapišemo, da je škoda bila storjena in da bo 12 let kalvarije zahtevalo tudi sodne postopke v obratni smeri. A vprašanje je, ali bo zadoščenje doseženo ali pa se bo kalvarija nadaljevala še naprej. Kakšno mnenje so vsi ti sodni postopki ustvarili v glavah Mariborčank in Mariborčanov, pa bomo videli po končanem nedeljskem derbiju.