Slovenija

Janković: "Mislim, da bi bil kriv, če ne bi storil tega, kar mi očitajo"

STA
29. 11. 2018, 10.39
Posodobljeno: 29. 11. 2018, 10.44
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković na današnjem predobravnavnem naroku v zadevi Gratel na ljubljanskem okrožnem sodišču ni priznal krivde za očitana kazniva dejanja prejemanja podkupnine.

STA
Zoran Janković in njegov zagovornik Janez Koščak.

Janković je na predobravnavnem naroku še dejal, da mu sicer danes ne bi bilo treba biti na sodišču, ker je imel načrtovano službeno pot, vendar je prišel iz spoštovanja do sodišča. "Mislim, da bi bil kriv, če ne bi storil tega, kar mi očitajo," pa je ob začetku sojenja dejal sodnici Vladislavi Lunder.

V ospredju tožilskih očitkov se je znašlo pol milijona evrov, ki jih je ljubljanska občina dobila od gradbene družbe Gratel. Janković naj bi marca 2007 od Gratela zahteval 500.000 evrov, v zameno pa naj bi podjetju znova dovolil prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja, kar mu je z odpravo prej izdanega dovoljenja prepovedal kmalu po izvolitvi.

Gratel je nato ljubljanski občini v dveh obrokih nakazal 250.000 evrov kot donacijo za obnovo Ljubljanskega gradu in dela nadaljeval skladno z novoizdanim dovoljenjem.