Po Bandelliju

Bratuškova za ministra predlaga upokojenca, ki ima rad orientalske preproge

Mihael Korsika
29. 11. 2018, 10.23
Posodobljeno: 29. 11. 2018, 10.35
Deli članek:

Stranka Alenke Bratušek za novega ministra predlaga nekdanjega direktorja Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Brdo Iztoka Puriča. Ta se na facebooku hvali, da se je že rokoval z "najvišjimi" svetovnimi državniki.

STA
Iztok Purič velja za "političnega otroka" Alenke Bratušek.

Raziskovalec

Iztok Purič je leta 2003 prejel naziv doktorja znanosti s področja organizacijskih ved. Kot raziskovalec poslovnih procesov v organizacijah ima v svoji bibliografiji več kot 50 del, med njimi tri izvirne znanstvene članke in številne strokovne prispevke.

Ob izteku desetdnevnega roka, v katerem je moral predsednik vlade Marjan Šarec po neprostovoljnem odstopu Marka Bandellija predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali kdo drug iz vlade, je stranka Alenke Bratušek vendarle izbrala svojega favorita.

Za novega ministra za kohezijo Alenka Bratušek predlaga nekdanjega direktorja Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Brdo Iztoka Puriča, ki ga nekateri označujejo za »političnega otroka« predsednice SAB.

Purič, ki je na županskih volitvah v Kranju v prvem krogu prejel dobrih 18 odstotkov glasov in je le za nekaj sto glasov »zgrešil« uvrstitev v drugi krog, je z Bratuškovo v preteklosti že sodeloval.

Protokolarna skrb za vrt Bratuškove

Ko je bila Bratuškova leta 2006 članica upravnega odbora Brda, je namreč njen partner najel protokolarni zavod Brdo za urejanje vrta oziroma okolice njune hiše. V javnosti je sicer mnogo bolj odmeval sporen nakup orientalske preproge, ko je zavod Brdo zanjo leta 2008 odštel skoraj 150.000 evrov, nato pa se je izkazalo, da naj bi bila preproga preplačana za kar 70.000 evrov.

»Kasneje se je za dobavljeno preprogo izkazalo, da ni ustrezala zahtevani kvaliteti v javnem razpisu. Po oceni sodne izvedenke je vrednost dobavljene preproge namreč znašala okoli 80.000,« so ugotovili policisti. Ker bi morali odgovorni osebi po prejemu in prevzemu pregledati kakovost preproge in račun zavrniti, pa tega nista storili, so policisti Puriča in njegovo sodelavko kazensko ovadili, a do epiloga na sodišču ni prišlo.

Zadeva se je zaključila tako, da je višje sodišče v Ljubljani zavrnilo pritožbo tožilstva zoper sklep okrožnega sodišča v Kranju, ki ni uvedlo preiskave zaradi nakupa. Purič se na očitke ni javno odzval, vztrajal je le, da je zavod preprogo naročil v skladu z zakonom o javnem naročanju. Po reviziji postopka nakupa pa je zavod vendarle sprejel nekatere ukrepe. »Naročili smo cenilca, ki je izdelal oceno, na podlagi katere smo se odločili za tožbo zoper dobavitelja, po mediaciji pa dobili povračilo v obliki tepihov za 25 tisoč evrov. Več ne bi mogli izterjati, ker je bilo podjetje insolventno,« je v preteklosti pojasnjeval Purič, ki se je medtem že upokojil.

STA
Iztok Purič je nekdanji direktor zavoda Protokolarne storitve Brdo.

Rokoval se je z najvišjimi državniki

»V času delovanja na Brdu pri Kranju je osvojil protokolarna znanja, se rokoval z najvišjimi državniki v svetovnem merilu in se naučil, da sta med odnosi, tako v zasebnem kot poslovnem svetu, najpomembnejša poštenje in spoštovanje,« je zapisano na facebook stranki Puriča. Če ga bodo poslanci potrdili za novega ministra, lahko le upamo, da bo zmogel več poštenja in spoštovanja, kot ga je njegov predhodnik Marko Bandelli. To sicer najverjetneje ne bo tako težko, saj je Bandelli imel hud primanjkljaj pri teh dveh vrednotah.