Drugi krog

V mestnih občinah bo to nedeljo šlo zares

L.T.
29. 11. 2018, 07.00
Deli članek:

Po situ prvega kroga bomo v nedeljo odločili, kdo bo prešel čez drugo. Kandidati bodo tekli drugi krog, vprašanje zdaj je, kdo jim bo pri tem nudil zavetrje.

STA
Franc Kangler in Saša Arsenovič.

V Mariboru bosta moči spet pomerila Saša Arsenovič (SMC) in Franc Kangler. Prvega so po prvem krogu podprle štiri poražene stranke oziroma liste. Osebno podporo mu je izrekel Uroš Prikl, ki je sicer kandidiral pod barvami Desusa, uradno strankarsko podporo pa je Arsenovič dobil še od Stranke Aleksandra Kamenika, SMS - Zelenih in Stranke medgeneracijske solidarnosti.

Kangler za zdaj ni dobil dodatne podpore za drugi krog. Nekakšno načelno podporo mu je sicer izrekel nekdanji župan Andrej Fištravec, ki je zapisal, da sicer ne podpira nobenega, saj da sta obe izbiri slabi. Je pa poudaril, da Arsenoviča ne more podpreti, saj je ta kandidiral na listi Stranke modernega centra, ki je vstop v Fištravčevo koalicijo v mestnem svetu pogojevala s kadrovskimi pozicijami v občinskih podjetjih. Fištravec Arsenoviča zato povezuje z lobističnimi interesi iz Ljubljane, kar je ponazoril z zeleno barvo. Meni, da bi morali volivci glasovati za interese Maribora, kar je ponazoril z vijoličasto barvo.

Na Ptuju brez novih podpor v drugem krogu

STA
Čelan in Gajškova

Na Ptuju je prvi krog navrgel tri skoraj enakovredne kandidate – Nuško Gajšek (SD), Štefana Čelana in Andreja Čuša. Vsi so presegli 20 odstotkov volilnega telesa, v drugi krog sta se jasno uvrstila le prva dva. Vendar je Čuševih 22,9 odstotka zdaj v zraku, saj ne želi podpreti nobenega kandidata. V mestnem svetu je namreč dobil šest svetnikov, domnevno razmišlja o vstopu v koalicijo. To sklepamo iz njegove izjave, da si v mestnem svetu želi dobrega sodelovanja z obema kandidatoma. Gajškovo je v drugem krogu medtem podprl nekdanji župan Miran Senčar, ki sam sicer ni kandidiral.

V Kopru se gre na nož

STA
Boris Popovič

Zelo napeto bo v Kopru. Dolgoletni župan Boris Popovič tokrat ni uspel v prvem krogu, za kar mu je zmanjkalo malce več kot pet odstotkov. V drugem krogu se bo pomeril z Alešem Bržanom, ki ga je podprlo kar devet od preostalih enajstih županskih kandidatov. Če se bo ta računica prenesla v mestni svet, ima Bržan tudi precej boljše pogoje za sestavljanje koalicije. Pri tem sicer ne gre pozabiti, da je Popovič v prvem krogu uspel zbrati slabih 15 odstotkov več od Bržana. Vendar je to številka, ki jo Bržan lahko premosti z glasovi tretje-, četrto- in petouvrščenega kandidata. Če jih uspe spraviti do volilne skrinjice, seveda.

Slovenj Gradec: sredina proti desnici

V Slovenj Gradcu se bo moral aktualni župan Andrej Čas precej potruditi v drugem krogu, da ujame veliko razliko do izzivalca Tilna Kluglerja (podpora SD, SMC, Desusa, SLS). Ta je s 47,7 odstotka glasov skorajda slavil že v prvem krogu. Jeziček na tehtnici bodo očitno volivci kandidatov, ki so izpadli v prvem krogu. V največji meri bo odločilno desno volilno telo, torej podporniki Andreja Breznika (SDS, NSi), ki so mu v volilni skrinjici namenili 15,43 odstotka glasov, ter Darka Hlupiča (SNS), ki je prepričal 3,15 odstotka volilnih upravičencev.

STA
Rakovec in Stevanović

Kranj: ne iščeta podpore, oba na zmago

Prav posebno pa je letos v Kranju, kjer se bosta v drugem krogu pomerila relativno enakovredna kandidata Matjaž Rakovec (SD) in Zoran Stevanović (Neodvisni). Prvi je v prvem krogu prepričal 30,85 odstotka volivcev, drugi 20,47 odstotka.

Tudi glasovi zoper kandidata Kandidati v drugem krogu ne računajo le na podporo, temveč tudi na kakšen brezplačen glas iz naslova manjšega zla. Takšnih se morajo bati predvsem obstoječi ali nekdanji župani, ki med volivci vzbujajo deljena mnenja.

Zanimivo, ne eden ne drugi ne iščeta podpore za drugi krog, oba pa sta prepričana o zmagi. Stevanović je pomirjen zaradi odzivov s terena, Rakovec pa je samozavesten zaradi rahle volilne prednosti. Kljub temu zadovoljno ugotavlja, da sta ga osebno podprla županska kandidata Robert Nograšek (LMŠ) in Primož Terplan (SMC). Pogojno podporo mu je izrekel tudi nekdanji župan Boštjan Trilar, vendar bi to podporo lahko brali kot le naklonjenost sodelovanju v svetniški koaliciji.

Nova Gorica: izzivalec ima več svetnikov

V mestu vrtnic se bosta pomerila nekdanji župan Matej Arčon in njegov najresnejši izzivalec doslej – Klemen Miklavič. Slednji si je prepoznavnost na lokalni ravni zgradil kot mestni svetnik, tudi po teh volitvah ima njegova lista Goriška.si največje število mestnih svetnikov (sedem), kar mu bo precej olajšalo sestavljanje mestne koalicije. Arčon je po drugi strani dobil le štiri, vendar ga ti rezultati ne skrbijo. Kot pravi, je navajen teči drugi krog. Slabih 12 odstotnih točk prednosti pa si je pred Miklavičem nabral že v prvem krogu. O podpori s strani izpadlih kandidatov v Novi Gorici za zdaj ni ne duha ne sluha.