Tehnologija

Zdravi se že devetletnik

Monika Horvat
25. 11. 2018, 08.01
Deli članek:

Nove tehnologije zasvajajo svet.

Shutterstock
Osnovnošolec in srednješolec ne smeta biti lastnika pametnega telefona, računalnika ali tablice, a jih lahko uporabljata, in sicer pod budnim nadzorom staršev.

V edini javni zdravstveni ambulanti za zdravljenje zasvojenosti z novimi tehnologijami v državi se zdravi okoli 300 ljudi, najmlajši šteje le devet let.

Zasvojenost z novimi tehnologijami, torej računalniki, pametnimi telefoni, tabličnimi računalniki in drugimi napravami, v naši družbi postaja vse večja težava. Zaskrbljene starše slišimo tožiti, da se njihovi otroci nočejo ločiti od zaslonov, ko pa jim poskušajo postaviti meje pri uporabi pametnega telefona ali računalnika, postanejo celo agresivni. To je rdeči alarm, da je vaš otrok zasvojen z novo tehnologijo, pravi Miha Kramli, psihoterapevt in vodja Centra za zdravljenje nekemične zasvojenosti v Novi Gorici.

ZASVOJENI DEKLETA IN FANTJE

V ambulanti trenutno zdravijo približno polovico zasvojenih z novimi tehnologijami iz vse Slovenije. Tovrstna zasvojenost sicer prizadene vse starostne skupine; najmlajši pacient, ki se zdravi v ambulanti, je star komaj devet let, najstarejši 84 let. Največ je zasvojencev z internetnimi vsebinami oziroma igranjem iger na spletu ter družbenimi omrežji, kot sta facebook in twitter. Sodeč po izkušnjah, je z družbenimi omrežji zasvojenih več deklet, in sicer starih od 16 do 20 let, z igricami pa več fantov, ki so stari od 14 pa do tudi več kot 30 let.

Šimen Zupančič
Miha Kramli

ZNAKI ZASVOJENOSTI

V Sloveniji naj bi bilo okoli 60 tisoč zasvojencev z novo tehnologijo. Ljudi, ki jih zasvojijo računalniki in pametni telefoni, pa je vse več. Medtem ko so pred desetletjem v omenjeni ambulanti obravnavali približno 80 odstotkov zasvojenih z drogo in 20 odstotkovnekemičnih zasvojencev, je danes teh približno polovica. »Nova tehnologija, ki podpira realnost, sama po sebi ni sporna ali težavna. Težava nastane, ko virtualno začne prevladovati nad realnim življenjem. Zasvojeni smo takrat, kadar denimo zaradi spleta začnemo opuščati dejavnosti, ki smo jih prej radi počeli. Eden od znakov zasvojenosti je tudi nespečnost, pa vse večje težave s koncentracijo, spremeni se bioritem – noč postane dan, pojavi se razdražljivost, hitro spreminjanje čustvenega stanja brez tehtnega razloga … Vse to so znaki, na katere je treba biti pozoren, in v tem primeru poiskati strokovno pomoč.«

OTROKE S TEMI STVARMI OBDAMO ŽE V ZIBELKI

Kot je še opozoril Kramli, se nekemične zasvojenosti lahko začnejo že v zgodnjem otroštvu. Otroke denimo že od zibelke naprej obdajamo z električnimi igračami, ki oddajajo zvoke in podobe, čeprav so možgani otrok in mladostnikov zaradi še nedokončanega razvoja še posebno ranljivi za zasvojenost: »Te igračke oddajajo intenzivne zvoke in barve, in če jim je majhen otrok izpostavljen po več ur na dan in ga nato peljemo v naravo, bo tam postal nemiren oziroma ga bo ta začela dolgočasiti, saj tam taka intenzivnost ni prisotna.«