HSE

Nikolić naj bi lovil zadnji vlak za prevzem HSE

Luka Tetičkovič
24. 11. 2018, 19.30
Deli članek:

Skrivnostni nadzorni svet, na katerem naj bi potrjevali Nikolića za prvega energetika.

STA
Nikolić naj bi se stegoval po najvišji funkciji v slovenski energetiki.

Ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, je po informacijah medijev dalo zeleno luč za menjavo generalnega direktorja Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE), Matjaža Marovta.

Teren za to naj bi pripravil Stojan Nikolić, trenutno član poslovodstva HSE, pristojen za finance. Zeleno luč za menjavo pa naj bi na ministrstvu za infrastrukturo priskrbel Jernej Pavlič, sicer vodja kabineta ministrice Alenke Bratušek.

Informacije so na ministrstvu za portal Siol zanikali, saj naj ne bi imeli nobenih formalnih vzvodov za kadrovsko politiko v HSE. »Ministrstvo ne imenuje niti članov nadzornega sveta niti članov uprave podjetja, ki ga omenjate, pač pa je to v domeni SDH. Prav tako predstavniki ministrstva niso imeli nobenih stikov z osebami, ki jih omenjate v svojih vprašanjih,« so pojasnili.

Nikolić je bil v HSE imenovan avgusta 2014, v zadnjem mesecu vlade premierke Bratuškove. Poznavalci energetike trdijo, da je zelo kmalu prevzel vse vzvode v HSE in se ustoličil kot neformalni generalni direktor HSE. Domnevno dogovorjena poteza imenovanja Nikolića na dejansko mesto generalnega direktorja tako predstavlja le formalizacijo njegovega neformalnega vpliva.

Zadnji vlak pred popolnitvijo SDH

Po naših informacijah do imenovanja v tem trenutku prihaja, saj Nikolić lovi zadnji vlak, dokler je uprava SDH, ki je posredno pristojna za kadrovsko politiko HSE, nepopolna. Spomnimo, da v troglavi upravi SDH trenutno sedi le njena predsednica Lidia Glavina in začasno še Vanessa Grmek, ki ji mandat poteče 1. decembra. V četrtek sta vanjo sicer bila imenovana Boštjan Koler in Andrej Božič, vendar mandat nastopita šele 1. decembra oziroma 21. januarja.

Po scenariju, ki se je omenjal pred sejo nadzornega sveta HSE, naj bi Nikolić in Marovt zamenjala stolčka. Prvi bi postal generalni direktor HSE, Marovt pa bi bil degradiran na funkcijo direktorja za proizvodnjo. Zadevo naj bi koordiniral predsednik nadzornega sveta HSE Milan Perović, ki je na vprašanja Siola odgovoril, da o imenovanju Nikolića na prejšnji seji nadzornega sveta niso razpravljali. Na poizvedbe, ali so nadzorniki o tem govorili v bolj neformalnem ozračju, pa Perović ni več odgovoril.

Večmilijonsko oškodovanje?

Na račun Nikolića so sicer leteli očitki, da je HSE oškodoval za 40 milijonov, ko je investicijski kredit Evropske investicijske banke z nizko obrestno mero 0,271 odstotka odplačal z izdajo obveznic HSE, ki imajo obrestno mero 4,2 odstotka. V HSE so tedaj odgovorili, da to ne drži, saj je bila efektivna obrestna mera za kredit EIB približno 3,7 odstotka letno, zato trditve o 40-milijonskem oškodovanju niso resnične.

Skopi z informacijami

Na HSE smo se obrnili s prošnjo za informacije o dnevnem redu včerajšnje seje nadzornega sveta, vendar so se glede tega zavili v molk in odgovorili le, da bodo javnost obvestili »v primeru pomembnejših sklepov«. Seja se je sicer zaključila po zaključku naše redakcije.