Incident

Zaradi Princa teme Tanko zahteval odstranitev Möderndorferja

T.L./STA
21. 11. 2018, 15.31
Posodobljeno: 21. 11. 2018, 17.48
Deli članek:

Möderndorfer je bil kritičen do izjav opozicije glede dogovora Združenih narodov o migracijah.

Bobo
Jože Tanko.

Izredna seja državnega zbora o dogovoru Združenih narodov o migracijah je bila dve uri prekinjena, saj službe DZ poslanca SMC Janija Möderndorferja niso odvedle s seje, kot je to zahteval podpredsednik parlamenta Jože Tanko, ki je vodil sejo. To je zahteval, ker je po njegovem mnenju poslanec uporabljal zaničujoče izraze o drugih poslancih.

Möderndorfer, ki je bil kritičen do izjav opozicije glede dogovora, je dejal, da je predlagatelj seje Janez Janša govoril o tem, da ni osnove za odločanje. "Gospod Grims, gospod Princ teme in vsi ostali, res je, ni osnove, ker sploh ne vem, o čem odločamo tukaj," je povedal Mödenrdorfer.

Tanko, ki je vodil sejo, je nato dejal, da je poslanec SMC tudi sam v postopkovnem predlogu pred tem zahteval, da se o nikomer ne govori zaničujoče, in ga prosil, da to upošteva. Möderndorfer je to zahteval zaradi po njegovem mnenju zaničujočih izjav poslanca SNS Zmaga Jelinčiča.

Tanko je napovedal, da bo Möderndorferju v nasprotnem primeru odvzel besedo. Zaničujoč je po Tankovem mnenju izraz Princ teme. Zahteval je tudi, da se Möderndorfer poslancu, ki ga je tako poimenoval, opraviči.

Ker ga poslanec SMC ni upošteval, mu je podpredsednik DZ izrekel dva opomina in mu nato odvzel besedo. Od služb DZ pa je zahteval, da ga odvedejo s seje. Sprva je sejo prekinil za pet minut, nato pa še za pet, ker tega niso storile. Nazadnje je sejo prekinil še za pol ure in sklical srečanje predsednikov poslanskih skupin.

Okoli 14.50 so sejo prekinili še za nadaljnje pol ure, je sporočila podpredsednica DZ Tina Heferle. Nato je okoli 15.20 sporočila, da je seja prekinjena do 16. ure. Tedaj so jo tudi nadaljevali. Na seji, ki jo tako kot pred prekinitvijo zaznamuje burna razprava o globalnem dogovoru, je navzoč tudi Möderndorfer.