Prepirljivca

Koliko denarja upokojencem: borba Bratušek - Erjavec se nadaljuje

T.L./STA
21. 11. 2018, 13.35
Posodobljeno: 21. 11. 2018, 13.45
Deli članek:

Vročo kri med Bratuškovo in Erjavcem je včeraj miril tudi premier Šarec, ampak Bratuškova danes v novo "elektronsko" ofenzivo.

STA
Šarec miri vročo kri med Bratuškovo in Erjavcem.

Nesoglasja DeSUS in SAB glede izplačila letnega dodatka upokojencem odmevajo tudi danes. Predsednica SAB Alenka Bratušek je povedala, da je prvakom koalicije in nekaterim v vladi v zvezi s tem poslala elektronsko sporočilo. Ob tem je zanikala navedbe prvaka DeSUS Karla Erjavca, da so bili za danes dogovorjeni pri ministru Andreju Bertonclju. Po besedah Bratuškove bi se srečanja pri Bertonclju z veseljem udeležili, če bi prejeli vabilo.

Kot je namreč danes dejal Erjavec, naj bi se z Bratuškovo danes sestala z Bertoncljem. Ta bi povedal, koliko denarja lahko namenijo izplačilu regresa za upokojence, z Bratuškovo pa bi se morala uskladiti, kako ga izplačati. A je to po Erjavčevih trditvah padlo v vodo po torkovi novinarski konferenci Bratuškove, na kateri je predstavila kompromisni predlog za izplačilo regresa, in sicer v treh razredih.

Na novinarski konferenci je tudi dejala, da je bilo na sobotnem koalicijskem srečanju tudi s finančnim ministrom dogovorjeno, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos. Erjavec in Bertoncelj pa sta slednje v torek zanikala.

Oglasil se je tudi Šarec

Na razpravo na očeh javnosti se je v torek zvečer na Twitterju kritično odzval tudi premier Marjan Šarec. "Cel dan spremljam javne debate okrog boja za upokojence. Moje pričakovanje je bilo, da se bosta dotična partnerja dogovorila. A ni bilo mišljeno preko tiskovnih konferenc. Korektno bi bilo Karla Erjavca počakati, da se vrne iz tujine," je navedel.

Bratuškova piše ...

Bratuškova danes tega ne komentira. Je pa pojasnila, da je v torek ves dan neuspešno poskušala priti v kontakt z Bertoncljem. Njemu, Šarcu, Erjavcu, vodji poslancev DeSUS Francu Jurši, državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Vojmirju Urlepu ter v vednost predsednikoma SMC in SD Miru Cerarju ter Dejanu Židanu pa je poslala elektronsko sporočilo, v katerem je navedla, da so v SAB opravili domačo nalogo, skušali poiskati rešitev glede regresa upokojencev in našli kompromisni predlog, ki je cenejši za proračun. Partnerje tudi prosi za odziv, ali je kompromisni predlog SAB zanje sprejemljiv.

"V SAB si želimo, da bi se pogovarjali o tem, kaj se je koalicija dogovorila, in ne o tem, kaj se ni," je ponovila. Dodala je, da nesporazumov ne bi bilo, če bi spoštovali to, kar piše v koalicijskem sporazumu. Slednji predvideva izplačilo regresa v dveh razredih, kar bi skupno pomenilo 178 milijonov evrov.

Kdo prehiteva?

Premier je sicer po sobotnem koalicijskem srečanju napovedal, da bo vlada v četrtek obravnavala in predvidoma potrdila novelo zakona o izvrševanju proračuna, da pa ostaja odprto eno vprašanje, o katerem se morajo dogovoriti nekateri koalicijski partnerji.

DeSUS namreč vztraja, da je najbolj pravično izplačilo letnega dodatka v petih razredih. Erjavec je danes povedal, da bodo počakali na finančnega ministra, ki bo v četrtek predvidoma že na koalicijskem srečanju pred sejo vlade predložil predlog novele zakona o izvrševanju proračuna.

Prvak DeSUS je še ocenil, da je Bratuškova v torek očitno zavedla predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije Janeza Sušnika, ki je sodeloval na njeni novinarski konferenci in podprl predlog glede izplačila regresa.

Po Erjavčevih navedbah tudi Šarčeva izjava na Twitterju potrjuje to, kar so se dogovorili.