Možnost sodelovanja odprta

Obrat v projetku drugega tira, madžarski denar še ni izpuhtel v Trst

S.R./STA
20. 11. 2018, 17.09
Posodobljeno: 20. 11. 2018, 17.10
Deli članek:

Čeprav je madžarski premier Viktor Orban pred dnevi dejal, da ne bodo sodelovali pri drugem tiru med Divačo in Koprom, je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto danes to možnost pustil odprto.

Revija Zarja Jana
Možnost sodelovanja Madžarov pri drugem tiru je še vedno odprta.

Kot poroča Radio Slovenija, je zunanji minister Miro Cerar kolegu očitno zagotovil, da bo o sodelovanju slovenska vlada še odločala. 

Szijjarto, ki se na povabilo Cerarja mudi na delovnem obisku v Sloveniji, je za Radio Slovenija dejal, da se bo očitno slovenska vlada še odločila glede sodelovanja Madžarske pri projektu. "Moj dobri prijatelj Miro Cerar me je obvestil, da izjav vaše infrastrukturne ministrice ne bi smeli razumeti kot odločitev slovenske vlade," je dejal. 

Bratuškova je v ponedeljek, nekaj dni po tem, ko je Obran dejal, da Madžarska ne bo sodelovala pri drugem tiru, dejala, da se je Madžarska za sodelovanje pri gradnji pogovarjala zato, ker jo zanima slovensko morje. V tujih rokah ne bo končal niti centimeter Luke Koper, je poudarila ob robu seje DZ in dodala: "Če je to razlog, da jih ne bo, jih pač ne bo." Madžarski zunanji minister je izjave infrastrukturne ministrice danes označil za nespodbudne. "Smo pa dosegli lep napredek v času, ko je bil vaš premier Cerar," je dodal. 

Po Szijjartovih besedah se sicer Madžari ozirajo tudi za priložnostmi v drugih pristaniščih. V koprskem pristanišču sosednja država letno pretovori dva milijona ton, kar predstavlja desetino vsega pretovora v Kopru. Madžarski minister se sicer v Ljubljani udeležuje otvoritve Slovenskega knjižnega sejma, kjer je Madžarska letos častna država gostja. 

Gospodarsko sodelovanje

Zunanja ministra sta danes na pogovorih na gradu Strmol potrdila odlične dvostranske odnose in reden dialog med državama, ki je bil konec oktobra letos potrjen tudi z uradnim obiskom madžarskega predsednika Janosa Aderja v Sloveniji. Državi tudi povezuje skupna skrb za varstvo narodnih manjšin na obeh straneh meje, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. 

Dodali so, da sta posebno pozornost namenila gospodarskemu sodelovanju, kjer je Madžarska šesta najpomembnejša slovenska zunanjetrgovinska partnerica. Posebej sta poudarila pomen spodbujanja naložbenih priložnosti. Minister Cerar se je tudi zavzel za finančno podporo madžarske strani slovenskim investitorjem na Madžarskem, tudi preko posebnega programa za razvoj Porabja. 

Zunanja ministra Slovenije in Madžarske sta tudi pregledala napredek pri izgradnji čezmejnih infrastrukturnih projektov. Poudarila sta pomen nadaljnjih konkretnih korakov za realizacijo projektov električne in plinovodne povezave med državama. Sogovornika sta izmenjala tudi stališča o aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanjih, so še sporočili z MZZ.