Predlog treh višin

Upokojencem z zajamčeno pokojnino 410 evrov letnega dodatka

T.L./STA
20. 11. 2018, 15.26
Posodobljeno: 20. 11. 2018, 17.39
Deli članek:

V SAB so po besedah Bratuškove predvsem v želji, da ne bi izpadlo, da niso pripravljeni na iskanje rešitev, zadeve znova premislili in tako zdaj predlagajo kompromisni predlog, da se dodatek izplačuje v treh višinah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

SAB je na novinarski konferenci predstavila kompromisni predlog glede izplačevanja letnega dodatka za upokojence. Predlagajo, da bi se ta v prihodnje namesto v petih izplačeval v treh višinah, kar je zdaj treba uskladiti v koaliciji. Ker predlog odstopa od zavez v koalicijski pogodbi, ki predvideva dve višini, ga bo moral potrditi še svet SAB.

Kot je na novinarski konferenci povedala predsednica SAB Alenka Bratušek, je bilo na sobotnem koalicijskem vrhu, tudi s finančnim ministrom, dogovorjeno, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos, ni pa bilo dogovora o tem, v koliko višinah naj se dodatek izplačuje. Zlasti v DeSUS naj bi namreč vztrajali, da se dodatek izplačuje v petih višinah, medtem ko so v SAB vztrajali, da se držijo koalicijske pogodbe, kjer je zapisano, da se dodatek izplačuje v dveh višinah.

V SAB so po besedah Bratuškove predvsem v želji, da ne bi izpadlo, da niso pripravljeni na iskanje rešitev, zadeve znova premislili in tako zdaj predlagajo kompromisni predlog, da se dodatek izplačuje v treh višinah, trenutno ga v petih. In sicer bi upokojenci, ki prejemajo zajamčeno pokojnino (512 evrov), prejeli 410 evrov letnega dodatka. Upokojenci, katerih pokojnina znaša med zajamčeno pokojnino in 1,6-kratnikom minimalne pokojnine (okoli 850 evrov), bi prejeli 270 evrov dodatka, upokojenci z višjimi pokojninami pa 150 evrov dodatka. Pri tem v SAB po besedah Bratuškove tudi želijo, da se takšna rešitev zapiše v zakon.

Po besedah predsednice SAB je treba zdaj predlog uskladiti še v koaliciji, predvsem "z eno stranko", potrditi pa ga mora tudi svet SAB, saj odstopa od tistega, kar je zapisano v koalicijski pogodbi. Bratuškova pri tem verjame, da bo svet stranke predlog potrdil.

Model, kot ga predlaga SAB, bi po besedah Bratuškove državo sicer stal 160 milijonov evrov, če bi obveljal predlog iz koalicijske pogodbe, da se dodatek izplačuje v dveh višinah, pa bi strošek znašal okoli 178 milijonov evrov.

Predlog za tri višine letnega dodatka po besedah predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika podpirajo tudi v Zdusu, saj "upokojencem zagotavlja višjo vrednost izplačil, kot smo pričakovali". Pri tem se tudi v Zdusu zavzemajo, da se takšna rešitev zapiše v zakon. Sicer pa naj bi vse Zdusove predloge za izboljšanje položaja upokojencev preučili na skupnem sestanku s koalicijo, za katerega je po njegovih besedah že dogovorjeno, da bo sklican.

Erjavec in Jurša trdita nasprotno

Novinarska konferenca Bratuškove je začudila predstavnike DeSUSa. Da je bilo na sobotnem koalicijskem vrhu, tudi s finančnim ministrom, dogovorjeno, da se za izplačilo dodatka zagotovi 33 milijonov evrov več kot letos (v teh okvirih naj bi bil tudi njihov predlog), zanikata tako Karl Erjavec kot minister Andrej Bertoncelj.

Minister zagotavlja, da ni bilo doseženega nobenega dogovora glede izplačila višine letnega dodatka za upokojence, kot tudi ne glede razredov. "Ne drži torej, da je bil znesek, o katerem je govorila gospa Bratušek, koalicijsko dogovorjen," je v odzivu na navedbe Bratuškove navedel minister za finance. 

Erjavec pa je pojasnil, da so se dogovorili le o tem, da bodo letnemu dodatku namenili več denarja kot zdaj. "Koliko več, pa nismo mogli doreči, saj minister za finance Andrej Bertoncelj ni mogel povedati, ali je to proračunsko vzdržno ali ne," je pojasnil Erjavec. Spomnil je na fiskalno pravilo in zaveze do Bruslja ter na to, da mora biti proračun uravnotežen. Erjavec se tudi ni želel konkretno izreči, v kakšnem primeru predloga novele zakona o izvrševanju proračuna, ki ga bodo imeli v četrtek na vladni mizi, DeSUS ne bo podprl. Počakali bodo na ministrov predlog in potem bo jasno več, je povedal.