Za prgišče evrov

Mirsad in Hinko sta si ga šla spremenit

Polona Krušec
19. 11. 2018, 19.28
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 19.33
Deli članek:

Več sto Slovencev na leto se odloči, da bodo nekaj ukrenili glede lastnega imena, ki jim ne ustreza iz različnih vzrokov. Kako to storiti?

STA
Ob spremembi imena in/ali priimka je potrebno narediti osebne dokumente z novimi podatki.

Vlogo za spremembo osebnega imena lahko podate na katerikoli upravni enoti v Republiki Sloveniji in na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije v tujini. 

Ne samo na tujem, tudi pri nas je trend spremembe osebnega imena kar živahen. Bolj prisoten je sicer v krogih javno izpostavljenih, pojavlja pa se tudi na ravni čisto običajnih ljudi. Pozanimali smo se, kdo so Slovenci, ki so to že storili, koliko jih je in kako se sprememba sploh izvede.

Vam Ismail Mainardi zveni znano? Verjetno ne, zagotovo pa ste že slišali za Srečka Prijatelja. Gre za eno in isto osebo; Ismail Mainardi je bilo namreč pred spremembo ime nekdanjega poslanca Slovenske nacionalne stranke (SNS) Srečka Prijatelja, ki je javnosti poznan tudi po tem, da je moral zaradi izsiljevanja v zapor.

Kdo so

Letos je novo ime dobilo 66 mladoletnih in 263 odraslih. Lani je bilo med mladoletnimi takih 55, med polnoletnimi pa 265. Leta 2016 je spremembo imena hotelo 43 mladoletnih in 285 polnoletnih. 

Očitno je spreminjanje imen v stranki SNS kar popularno, saj je njen predsednik Zmago Jelinčič osebno ime pred leti dopolnil z dodatkom; omislil si je še en priimek – Plemeniti. Ta naj bi pričal o njegovi plemiškosti, saj naj bi bili njegovi predniki modre krvi.

Hinko Krejačič. Tudi to ime vam verjetno ne zveni znano, gotovo pa ste že slišali za Stephena Casiraghija. Gre za enega največjih slovenskih zločincev, ki je večino svojega življenja preživel v ječi. Krejačič iz Murske Sobote, ki je zagrešil tudi posilstvo, rop, ugrabitve in spolno nasilje, je že davno prevzel ime pokojnega moža monaške princese (Stefana) Casiraghija. 

Pri naslednjem ni dvoma, da ste zanj že slišali. Gre za Mirana Ališiča, športnega novinarja, najbolj znanega po komentiranju dirk formule 1. Miran se ni vedno tako imenoval – nekoč je bil Mirsad. Na seznamu bolj znanih Slovencev, ki so se odločili spremeniti ime, sta tudi Iza in Samo Login, ustanovitelja megauspešnega podjetja Outfit7, ki ga je svet spoznal po govorečem mačku Tomu.

Kaj pravi ministrstvo

»Osebno ime, sestavljeno iz imena in priimka, ki je bilo posamezniku določeno ob rojstvu, se lahko spremeni na podlagi določenih družinskopravnih razmerij, in sicer v primeru sklenitve zakonske oziroma partnerske zveze, njene razveze ali razveljavitve, ob priznanju očetovstva, posvojitve, ali na podlagi prošnje,« so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

Sprememba priimka ob sklenitvi zakonske oziroma partnerske zveze ali ob ločitvi je že nekaj običajnega za Slovence, nekoliko manj pa sprememba imena in/ali priimka na podlagi prošnje državljana. »Celotno osebno ime ali samo priimek ali samo ime se lahko spremeni na prošnjo polnoletnega državljana. Prošnji za spremembo je treba priložiti potrdilo o nekaznovanosti in potrdilo, da oseba ni v kazenskem postopku,« so povedali na MNZ.

Kdaj vskoči CSD

Cena postopka spremembe osebnega imena, ki ga vodi upravna enota, je 54,90 evra.

Nadalje pojasnijo, da za spremembo osebnega imena (imena in/ali priimka) lahko zaprosi tudi mladoletna oseba, vendar v tem primeru prošnjo vložijo njeni starši oziroma skrbnik, s soglasjem centra za socialno delo.

Zgodi se lahko tudi, da se starša ne moreta odločiti o imenu novorojenčka. Ministrstvo pravi, da pri tem zakon o osebnem imenu določa, da starša otroku določita osebno ime sporazumno, in sicer v 30 dneh od otrokovega rojstva, »če tega v roku ne storita, ker se o tem ne moreta sporazumeti, pa jima pri sporazumni odločitvi pomaga center za socialno delo«, so še povedali.