Občina Ribnica na Pohorju

Zaradi napake bodo ponovili volitve

G.G./STA
19. 11. 2018, 14.37
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 14.40
Deli članek:

V Občini Ribnica na Pohorju bodo zaradi napake pri predčasnem glasovanju ponovili volitve za občinske svetnike, a le v eni od štirih volilnih enot.

STA
Fotografija je simbolična
V Občini Ribnica je bilo za nedeljske volitve 995 volilnih upravičencev, volilna udeležba pa je bila razmeroma visoka, 68-odstotna.

V Občini Ribnica na Pohorju imajo štiri volilne enote, v vsaki volilni enoti pa volivci volijo različno število svetnikov za devetčlanski občinski svet. V dveh enotah volijo po tri svetnike, v eni enoti dva in v eni enoti enega občinskega svetnika.

Do napake je prišlo na predčasnem glasovanju v 2. volilni enoti, kjer volijo tri občinske svetnike. Napaka se je zgodila, ko je en volivec iz te volilne enote prejel glasovnico za 1. volilno enoto in tudi glasoval.

Občinska volilna komisija je pri preštevanju glasov v nedeljo ugotovila, da bi lahko prav ta en glas vplival na izbor, saj je bila razlika med dvema kandidatoma v 2. volilni enoti, ki sta se uvrstila na 3. in 4. mesto, na koncu en glas. Zato je občinska volilna komisija razveljavila glasovanje za občinske svetnike za 2. volilno enoto in sklenila, da je treba tam volitve ponoviti, je poudarila predsednica občinske volilne komisije Marjeta Vezonik.

Brez vpliva na rezultat

Medtem ko oddani glas na izid glasovanja v 1. volilni enoti ni vplival, saj so tam bile razlike večje, je dodala Vezonikova in izpostavila, da se je napaka zgodila samo v enem primeru.

Občinska volilna komisija se bo sestala danes in razpisala ponovne volitve v 2. volilni enoti, to je na območju Josipdola. Pričakovati je, da bodo volivci tam ponovno volili 2. decembra.

V Ribnici na Pohorju je bil sicer tudi tesen izid pri glasovanju za župansko funkcijo, za katero sta se potegovala dosedanji župan Srečko Geč (SD) in Tatjana Marsel (SDS). Prvi je po še neuradnih podatkih občinske volilne komisije zmagal z 51,12 odstotka glasov oz. je zbral 15 glasov več kot protikandidatka.