Iskani poklici

Primanjkuje nam kadra iz poklicnih in tehničnih smeri

Monika Horvat / Štajerski tednik
20. 11. 2018, 06.55
Deli članek:

Če ste zidar, monter kovinskih konstrukcij, varilec, livar, orodjar ali natakar, se vam za službo ni treba bati. To so najbolj iskani poklici v Sloveniji.

Č.G.
Na Slovenskem primanjkuje elektroinštalaterjev.

V gradbenih podjetjih imajo delodajalci velike težave s pomanjkanjem kadra poklicnih in tehničnih smeri, kot so zidarji, električarji, vodovodarji in podobno. V Komunalnem podjetju Ormož, na primer, so neuspešno iskali vodovodarja kar pol leta.

Preverili smo, koliko brezposelnih s temi poklici je bilo oktobra prijavljenih na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ). Za podatke smo se odločili zaprositi eno od območnih služb ZRSZ, in sicer ptujsko.

Od tam so nam sporočili, da je bilo prijavljenih 11 zidarjev, štirje monterji in serviserji vodovodnih plinskih inštalacij in naprav, trije monterji električnega omrežja ter 22 elektroinštalaterjev. »Pri elektroinštalaterjih (neposredno zaposljivi in zaposljivi z dodatnimi aktivnostmi) gre predvsem za mlade iskalce prve zaposlitve, ki so se prijavili oktobra in jih je nekaj zdaj, novembra že zaposlenih,« je ob tem povedal direktor območne službe ZRSZ Ptuj Tomaž Žirovnik.

Dreamstime
Tudi voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev primanjkuje po celi državi.

Iskani so obrtniki

Delodajalci se kljub velikemu številu ljudi, ki so na ZRSZ prijavljeni kot brezposelni, pogosto pritožujejo nad pomanjkanjem določenih poklicnih profilov. Kronično primanjkuje predvsem kadrov za poklicne smeri oziroma obrtniška dela. Med najbolj iskanimi poklici v prvih desetih mesecih letos so na območju Ptuja, ki smo ga vzeli pod drobnogled, na prvem mestu pripravljavci in monterji kovinskih konstrukcij.

Delodajalci so jih tam iskali več kot 400, približno toliko tudi delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in elektroinštalaterjev. Sledi povpraševanje po upravljavcih procesnih strojev za pridobivanje in obdelavo kovin; delodajalci so objavili vsega skupaj okoli 310 prostih delovnih mest.

Letos so iskali še 308 varilcev, 225 livarjev, 218 voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev, 209 orodjarjev ter blizu 200 elektromehanikov in natakarjev. Žirovnik opozarja, da so potrebe lahko tudi večje, saj delodajalci, ki ne spadajo v javni sektor ali niso gospodarske družbe v večinski lasti države, niso zavezani k objavi vseh prostih delovnih mest prek ZRSZ.

STA
Letos so iskali 308 varilcev, 225 livarjev ter 218 voznikov težkih tovornjakov in vlačilcev.

Kako je drugod

Na državni ravni, torej na območnih službah preostalih zavodov za zaposlovanje, ni večjih razlik pri iskanih poklicih na trgu dela. Delodajalci so najpogosteje povpraševali po delavcih v predelovalnih dejavnostih, nato po voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji so na tretjem mestu. Med deset najpogosteje iskanih kadrov na državni ravni so se poleg že omenjenih uvrstili tudi prodajalci, strokovni sodelavci za zdravstveno nego, tesarji in kuharji.