Stavka

Zaradi zaostritve policijske stavke že kolone na meji

B.K.
19. 11. 2018, 11.26
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 13.32
Deli članek:

Slovenski policisti nadaljujejo s stavko, ki so jo začeli februarja letos, nato pa zamrznili ob odstopu takratnega premierja Mira Cerarja.

Arsen Perić / M24
Policisti so 1. oktobra odmrznili stavko, ki so jo zamrznili sredi marca.

Stavko, ki se nadaljuje že od 1. oktobra so sedaj zaostrili. Policisti zaenkrat stavkajo na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje, kjer se zaradi temeljitejšega pregledovanja tovornega prometa že nastajajo kolone, ne izključujejo pa zaostrovanj stavkovnih aktivnosti, če se vlada ne bo odzvala na njihove pritiske in jih povabila za pogajalsko mizo.

Vodji pogajalske skupine policistov Radivoj Uroševič iz Policijskega sindikata Slovenije in Sebastjan Korošec iz Sindikata policistov Slovenije sta na današnji novinarski konferenci poudarila, da zahtevajo srečanje z vlado, da lahko sploh začnejo s pogajanji. "Mi smo bili zavrnjeni na vseh zahtevah," je dejal Uroševič, ki ocenjuje, da napredka v pogajanjih ni bilo, zato so možne tudi nadaljnje zaostritve stavkovnih aktivnosti.

Vlada, ki jim je obljubila nasprotni predlog za danes zjutraj, te obljube ni izpolnila, so pa policistom sporočili, naj si rezervirajo popoldanski čas. "Mi smo si čas rezervirali, ko bomo dobili povabilo na pogajanja, pa se bomo odzvali," je dejal Uroševič.

Policisti sicer zahtevajo ponovno vzpostavitev razmerij med plačami primerljivih poklicev ter nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za stalno pripravljenost in odpravo anomalij pri upokojevanju.