Lokalne bitke

Povratnik Rupar proti aktualnemu županu Sajovicu

G.G./STA
19. 11. 2018, 09.53
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 09.55
Deli članek:

V drugem krogu bo zanimivo tudi v Tržiču. Pomerila se bosta sedanji in nekdanji župan Borut Sajovic in Pavel Rupar.

STA
Pavel Rupar je prišel v drugi krog.

Pred štirimi leti si je Sajovic svoj tretji mandat na čelu občine zagotovil v prvem krogu z 61 odstotki glasov. Njegov najbližji zasledovalec med tremi izzivalci je bil takrat Klemen Belhar, ki je kandidiral tudi letos, ko se je sicer za župansko funkcijo potegovalo šest kandidatov.

Tržiška županska bitka je bila odmevna predvsem zaradi kandidature Ruparja, ki je bil pred Sajovicem 12 let tržiški župan. Zaradi več očitanih kaznivih dejanj se je Rupar zagovarjal na sodišču in bil zaradi oškodovanja občine tudi pravnomočno obsojen. Sam sicer vztraja, da je bil zaprt po krivici. Tako Sajovic kot Rupar sta bila v preteklosti vidna člana nasprotnih političnih polov - Sajovic LDS in Rupar SDS - na tokratnih volitvah pa sta oba kandidirala s podporo volivcev.

Izmed šestih kandidatov je bil le en strankarski, in sicer Drago Zadnikar, ki je kandidiral s podporo SD. Neodvisni kandidati pa so bili še Belhar, Andrej Frelih - Tyson in Duško Krupljanin.

V zadnjih tednih je predvolilno kampanjo v Tržiču zaznamovala vodna ujma, po kateri so županski kandidati aktivno priskočili na pomoč oškodovanih prebivalcem. Postala pa je tudi poligon za politična obračunavanja. Sajovic se je tako moral soočiti s kritikami o strokovnosti in hitrosti sanacije, ki jih je odločno zavrnil. Pokazala pa so se tudi nesoglasja med Sajovicem in Zadnikarjem, ki je poveljnik tržiške civilne zaščite, nekoč pa je kot direktor občinske uprave skupaj s Sajovicem vodil občino.