Lokalne volitve 2018

Slavili neodvisni kandidati, poraženke znova stranke

B.K./STA
19. 11. 2018, 09.38
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 09.47
Deli članek:

Tudi na tokratnih lokalnih volitvah so največje poraženke bile politične stranke.

Bobo
Lokalne volitve 2018

Največ izvoljenih županov in županj je tudi letos kandidiralo s podporo volivcev. Med strankami je po številu županov primat obdržala SLS s 23 izvoljenimi župani, v občinskih svetih pa SDS s 537 svetnicami in svetniki. SLS je sicer osvojila 218 mest v svetih, SDS pa je osvojila 12 županskih stolčkov.

Dobro so se odrezale še SD s 14 župani in 333 svetniki in NSi z osmimi župani in 178 svetniki.

Vsaj enega župana so v prvem krogu dobili še pri SMC, ostale parlamentarne stranke pa v prvem krogu županskih stolčkov niso osvojile.

V občinskih svetih so sicer poleg omenjenih 130 mest zasedli še kandidati DeSUS, 91 kandidati SMC, 54 kandidati LMŠ, 41 kandidati Levice in 15 kandidati SNS.

V SAB niso osvojili županskega stolčka in le 7 stolčkov v občinskih svetih.

Podobnik: Rezultat štejemo za veliko zmago

Nedvomen uspeh med strankami jemljejo v SLS kot priznanje in potrditev dosedanjega odličnega dela županov in občinskih svetnikov SLS ter kot spodbudo, da z lokalne ravni prenesejo tudi na državno raven "ta odgovoren, povezovalen in uspešen način dela", je dejal predsednik stranke Marjan Podobnik.

Bobo
Marjan Podobnik

V SLS glede na trenutne rezultate ugotavljajo, da bodo spet stranka z največ župani in po teh volitvah najmanj tretji po številu občinskih svetnikov. "To si po zahtevnem obdobju, ki je za nami, štejemo za veliko zmago in boljši rezultat od najbolj optimističnih pričakovanj," je prepričan Podobnik.

Kot je napovedal, bo ena njihovih prvih državnih prioritet to, da bodo lokalne skupnosti dobile vsa potrebna sredstva iz državnega proračuna, kar jim po zakonu in ustavi pripada za ohranitev in nadaljevanje uspešnega dosedanjega razvoja.

"Dokazano je namreč, da se razvojna sredstva preko občin praviloma bolje izkoristijo, kot če se o tem odloča in projekte financira centralistično neposredno iz državnega proračuna," je še navedel Podobnik.

Janša: SDS spet pred vladno koalicijo

Bobo
Janez Janša

Prvak SDS Janez Janša je nekoliko višjo volilno udeležbo ocenil kot pozitivno. V SDS so veseli tudi dobrih signalov, ki prihajajo iz cele Slovenije. "Rezultati, ki so že objavljeni, kažejo, da bo v celi Sloveniji na teh volitvah samo za SDS glasovalo več volivcev kot za celotno vladno koalicijo," je dejal Janša in poudaril, da bo Lista Marjana Šarca, čeprav vodi državo, v celotni državi dobila manj kot dvoodstotno podporo.

Židan glede rezultata stranke na državni ravni optimističen

Predsednik SD Dejan Židan je glede izida stranke na lokalni ravni optimističen.

STA
Dejan Židan

Strinjal se je z ugotovitvijo, da vse več kandidatov kandidira na neodvisnih listah in da se vse manj strank odloča za svoje kandidate. "Mi pa smo stranka, ki se bori naprej, saj se zavedamo, da stranka ne more biti odrezana od lokalnega okolja," je dejal.

Tonin: NSi na pravi poti

Predsednik NSi Matej Tonin je poudaril, da so zelo zadovoljni z rezultati lokalnih volitev. Med novoizvoljenimi župani jih kar devet prihaja iz NSi, v nekaj občinah pa so se uvrstili v drugi krog.

Primož Lavre
Matej Tonin

Kot trenutno kažejo podatki devet novih županov prihaja iz vrst NSi. "Vsakega župana, ki smo ga dobili, smo izjemno veseli," je povedal Tonin in dodal, da je kar nekaj kandidatov prišlo v drugi krog.

V primerjavi z lokalnimi volitvami 2014 so že izboljšali svoj rezultat, takrat so dobili šest županov. "Vendarle kaže, da je NSi na pravi poti in da se naše trdo delo na dolgi rok obrestuje," je povedal. "Če bo sreča na naši strani lahko celo podvojimo število županov iz prejšnjega mandata," je dodal.

Erjavec: Blizu smo ostalim strankam

Glede na delne neuradne izide lokalnih volitev bo imela DeSUS v večini občin svoje občinske svetnice in svetnike, je poudaril prvak stranke Karl Erjavec. "Pričakujemo, da bomo v primerjavi z ostalimi parlamentarnimi strankami po številu občinskih oziroma mestnih svetnikov na četrtem ali petem mestu," je povedal Erjavec.

STA
Karl Erjavec

V stranki so vložili 145 list, po trenutnih podatkih ministrstva pa so pridobili 5,2 odstotka glasov na volitvah v občinske oziroma mestne svete.

Erjavec je izrazil tudi prepričanje, da bo DeSUS premagal marsikatero stranko. "Mislim, da bomo zagotovo imeli boljši rezultat kot SAB, SMC in LMŠ, tako da računam, da se bomo borili z NSi za četrto ali peto mesto, kot kažejo vmesni rezultati."

Šarec: Dovolj je bilo jemanja občin kot peto kolo

Premier Marjan Šarec je poudaril, da je bilo dovolj jemanja občin kot neko peto kolo. "Naredil bom vse za to, da bo lokalna samouprava cenjena, da bo živela in da bodo občine lahko tudi delale," je dejal. Zdi se mu tudi pomembno, da je prvi predsednik vlade z izkušnjami županovanja, saj da je to pomembno znanje.

STA
Marjan Šarec

LMŠ se je sicer na lokalnih volitvah pomerila v 40 občinah, a rezultati so bolj skromni.

"Veseli bomo vsakega rezultata, ki ga bomo dosegli," je še dejal Šarec.

Bratuškova z željo po višji volilni udeležbi

Predsednica SAB Alenka Bratušek se je v izjavi za medije zahvalila vsem, ki so šli na volitve, zlasti pa tistim, ki so glasovali za njihove kandidate in njihovo strankarsko listo. Kot je dejala, v SAB nad izidi volitev niso razočarani, saj imajo volivci vedno prav. Se je pa zavzela za višjo volilno udeležbo.

Bobo
Alenka Bratušek

Trenutni rezultati lokalnih volitev sicer kažejo, da bodo kandidati SAB osvojili devet mandatov v občinskih svetih, županskih mest pa naj njihovi kandidati ne bi zasedli.

V Levici zadovoljni z osvojenimi svetniškimi mandati

V Levici, kjer niso osvojili nobenega županskega stolčka, so po navedbah namestnice koordinatorja stranke Violete Tomić zadovoljni z osvojenimi svetniškimi mesti. V nekaterih občinah jim za zdaj kaže podvojitev rezultata izpred štirih let. Tomićeva je ob tem izpostavila Ljubljano, Jesenice, Krško in Brežice.

V Levici so sicer na tokratnih lokalnih volitvah nastopili z desetimi županskimi kandidati, a boj ni uspel nikomur. Je pa Tomićeva ocenila, da Levici kaže dobro pri svetniških mestih. Po trenutnih podatkih so njihovi kandidati osvojili nekaj manj kot dva odstotka oziroma nekaj manj kot 40 svetniških mest.

Bobo
Violeta Tomič

Tomićeva je izpostavila uspeh v Ljubljani, kjer se je njihov županski kandidat Milan Jakopovič po četrtini preštetih glasovnic s približno štirimi odstotki uvrstil na tretje mesto, s približno osmimi odstotki pa je na tretjem mestu in s štirimi svetniškimi mandati tudi na lestvici kandidatnih list za mestni svet.

Med za Levico uspešnimi občinami je Tomićeva omenila še Jesenice, kjer je po skoraj vseh preštetih glasovnicah njihova kandidatka Alma Rekić s 15,7 odstotka glasov osvojila četrto mesto, njihove kandidatne liste za mestni svet pa so v štirih volilnih enotah prejele od 7 do 16 odstotkov glasov. Dober rezultat, sicer nekoliko slabši kot na Jesenicah, so po navedbah Tomićeve po dosedanjih podatkih zabeležili tudi v Krškem in Brežicah.

Jelinčič zadovoljen z rezultatom

STA
Zmago Jelinčič Plemeniti

V SNS so po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča Plemeniti zadovoljni z rezultatom na lokalnih volitvah, na katerih so po trenutnih rezultatih dobili 15 občinskih svetnikov. "To je velik rezultat glede na to, da nas sedem let ni bilo v DZ in da smo bili kot stranka v popolni medijski blokadi," je dejal.

Trenutni rezultati lokalnih volitev sicer kažejo, da SNS ne bo zasedla nobenega županskega mesta.

Cerar: Na lokalnem nivoju osredotočenje na ideje, ne na ideologijo

Trenutni rezultati lokalnih volitev kažejo, da bodo kandidati SMC osvojili dva županska stolčka, obeta pa se jim še nekaj uvrstitev v drugi krog. "Tega sem izjemno vesel, najbolj zato, ker prinašajo naši kandidati v vse te občine sveže poglede na prihodnost," je dejal prvak stranke Miro Cerar. Napoveduje, da bodo vsak glas udejanjili v dobro vseh.

STA
Miro Cerar

V SMC so šli po Cerarjevih besedah na tokratne volitve z dvema ciljema: "Obdržati soliden položaj v občinah, kjer smo bili v zadnjih štirih letih najbolj aktivni, in poseči po županskih mestih, kar nam v prejšnjem mandatu ni uspelo."

"Trdim, da mora biti politika na lokalni ravni osredotočena na ideje, ne na ideologijo. Teh pa imamo v SMC dovolj, da tudi s te pozicije, ki se nakazuje danes, gledamo v prihodnost optimistično," je dodal. Zatrdil je, da bodo vsak glas z današnjih volitev udejanjili "v dobro vseh, tudi tistih, ki niso volili za nas".