Brez presenečenj

Po gladki zmagi Janković napovedal nadaljevanje za danes

T.L.
19. 11. 2018, 09.15
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 11.20
Deli članek:

Več kot 60 odstotkov glasov je dobil Janković na županskih volitvah.

Mediaspeed
Zoran Janković

Podatkih neuradnih nedeljskih lokalnih volitev, obdelanih do 11. ure, kažejo prepričljivo zmago Zorana Jankovića v Ljubljani. Po 99,97 % preštetih glasov podatki  - zaenkrat še neuradni - Jankoviću kažejo celo višjo podporo kot so mu jo namerili v vzporednih županskih volitvah. Trenutno dostopni podatki namreč kažejo, da je Janković v Ljubljani prejel 60,63 odstotka glasov, drugouvrščeni Anže Logar, kandidat SDS, pa 29,22 odstotka glasov. Volilna udeležba v Ljubljani sicer ni bila hvale vredna in je bila nižja tako od skupne volilne udeležbe (50,67 odstotkov) kot tudi volilne udeležbe v mestnih občinah (46,33 odstotkov). Znašala je namreč 41,89 odstotkov. 

Kakšna bi bila volilna udeležba oziroma koliko več ljudi bi na volišča pritegnila bolj izenačena bitka za ljubljanski županski stolček v primeru, da ankete in raziskave ne bi kazale na izrazito favorizirano mesto dosedanjega župana, je težko oceniti. Kot pa kažejo dosedanje analize vedenja volivcev, pa velja desni politični pol volilnega telesa tako na lokalni kot tudi državni ravni v splošnem za "bolj discipliniranega", kar enostavneje pomeni le, da na volilni dan pridejo na volišča in volijo.

Z nedeljsko prepričljivo zmago Janković nadaljuje županovanje na čelu glavnega mesta, kar počne že zadnjih 12 let. Očitke, ki so jih protikandidati v kampanji naslavljali nanj - predvsem ureditev (javnega) prometa in stanovanjske problematike - je Janković v nedeljo označil ne za kritiko, ampak "kritizerstvo, govorjenje na pamet". Na družbenem omrežju facebook je napovedal, da bo z delom začel že danes, Ljubljančanom pa je napovedal višjo kakovost življenja v Ljubljani s 500 novimi projekti.

Vse kaže, da bo slavila tudi Lista Zorana Jankovića, ki naj bi dobila 23 svetniških mest v 45-članskem mestnem svetu. Sledi SDS z desetimi svetniki, Levica s štirimi, strankama NSi in SD kaže na dva svetnika, po enega pa SMC, LMŠ, SAB in Listi kolesarjev in pešcev.