Še četrtič

Janković slavi, Janša pa o tem, kdo ga lahko premaga

T.L.
18. 11. 2018, 19.00
Posodobljeno: 18. 11. 2018, 22.45
Deli članek:

Drugega kroga volitev v Ljubljani ne bo in na županskem stolčku ostaja Zoran Janković.

Bobo
Zoran Janković v Ljubljani že nazdravlja.

Sicer pa gre za sedme lokalne volitve v zgodovini samostojne države. Od 7. ure zjutraj je tako odprto približno 3200 volišč, na katerih so se volivci izrekli, komu bodo zaupali vodenje občin v prihodnjih štirih letih. Volili so župane in člane občinskih svetov, ponekod pa tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih je kandidatov 22.313, za svete četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti pa 13.245. V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti, bodo v občinski svet volili tudi predstavnike teh skupnosti. Za ta mesta se poteguje 60 kandidatov.

Nedelja je potekala v znamenju lokalnih volitev, ko se je za 212 županskih stolčkov potegovalo 688 kandidatov, od tega 87 v enajstih mestnih občinah. Za občine, v katerih bo potreben drugi krog, se bo ta odvil 2. decembra. V njem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem krogu najuspešnejša. Slednji zagotovo ne bo potreben v nekaj manj kot polovici občin; v 36 je namreč le en županski kandidat, med njimi so predvsem manjše občine, mestne ni nobene. V 60 pa sta kandidata dva, poroča STA. 

Ljubljančani so se lahko odločali med desetimi kandidati. Za županski stolček se potegujejo Mihael Rihar, Smiljan Mekicar, Jožef Jarh, Dragan Matić, Milan Jakopovič, Tomaž Ogrin, Matjaž Bidovec, Anže Logar, Marko Koprivc in Zoran Janković. In vse kaže, da presenečenj v Ljubljani letos ne bo in da bo v ostal novi-stari župan Janković.

Neuradno: Ljubljančani še četrtič za Jankovića

V predvolilni kampanji so bile oči uprte predvsem v Jankovića in njegovega glavnega izzivalca Anžeta Logarja. Oba sta svoj glas danes oddala še pred kosilom, Janković pa je, kot je povedal ta TV Slovenijo, na volišče na Rudniku prišel kar z Golovca.   

Vzporedne županske volitve, ki jih je za Dnevnik pripravila Ninamedia, kažejo na zanesljivo vnovično zmago aktualnega župana Zorana Jankovića že v prvem krogu. Prejel naj bi namreč 58,3 odstotka glasov volivcev, Logar pa nekaj več kot 30 odstotkov. Listi Zorana Jankovića se obeta 43,2 odstotka glasov.

22.41 V prestolnici rezultati vzporednih volitev kažejo na prepričljivo zmago Zorana Jankovića, kar analitikov Petra Pahorja in Alema Maksutija ni presenetilo. Strinjata se, da v Ljubljani še ni čas za zmago kandidata desnice, čeprav Pahor meni, da je bil Anže Logar dober protikandidat. Za Maksutija je bil nasprotno preslab, da bi ogrozil Jankovića.

"Logarjev rezultat je soliden, a zmaga desnega kandidata v Ljubljani se zdi kljub temu v tem trenutku malo verjetna," je ocenil Pahor. Do drugega kroga v Ljubljani po njegovi oceni ni prišlo, ker Janković očitno kljub vsem aferam uživa dovolj veliko podporo volivcev.

Maksuti z Inštituta za politični menedžment je za STA ocenil, da je Janković zmago odnesel zaradi izrazite prepoznavnosti in zasidranosti v glavah volivcev. "Veljal je za nekega splošnega favorita in menim, da je bil Logar kot glavni izzivalec preslab kandidat, predvsem pa je imel za seboj napačno politično opcijo. Obenem je še veliko premlad kandidat, da bi konkuriral aktualnemu županu," je dodal.

Pahor nasprotno meni, da je bil Logar dober protikandidat, s solidnim programom in aktivno kampanjo. "Vendar kandidat SDS, ki je v želji škodovati Jankoviću toliko škodovala Ljubljani, v tem trenutku nima nobenih možnosti," je dodal. Meni tudi, da se Logar težko distancira od politike SDS, saj jo je oziroma bi jo moral kot predsednik sveta stranke soustvarjati.

Do SDS je bil zelo kritičen Maksuti, ki meni, da je stranka nekoliko izgubila kompas in se znašla v enosmerni ulici. "Menim, da je konservativno jedro, ki bi lahko ustoličilo nekega novega 'desnega' župana v Ljubljani, možno, mogoče se bo lahko zgodilo, bo pa to pokazal čas," je dejal. Maksuti je sicer dodal, da si je Logar s to bitko, "ki jo je do konca častno izpeljal, tako rekoč kupil doživljenjski mandat v državnem zboru ali pa celo zelo pomembno mesto na listi za evropske volitve prihodnje leto". Kot poroča STA, je Logar sicer v nedeljo zatrdil, da ne namerava kandidirati na evropskih volitvah, ker ga "družina potrebuje doma".

22.38 Neuradni podatki ministrstva za javno upravo s preštetimi glasovi do 22.30 ure kažejo, da je volilna udeležba v Ljubljani 33,28-odstotna. Janković je dobil 19.075 glasov (62,76 %), Logar pa 8416 glasov (27,69 %). Na tretjem mestu je Milan Jakopovič iz Levice s 1176 glasovi (3,87 %). 

21.41 Janez Janša, predsednik SDS, je v izjavi za TV Slovenija rezultate komentiral z besedami, da ga veselijo trendi, rezultat pa ne. Dodal je, da če bi živel v Ljubljani, kar pač ne, bi ga rezultat skrbel. 

Med drugim pa je še dejal, da ga veseli nekoliko višja volilna udeležba in da bo za kandidate stranke SDS na lokalnih volitvah glasovalo več ljudi kot za vse kandidate vladne koalicije.

Na vprašanje, kako komentira, da je Janković Logarja že označil za njegovega naslednika, je Janša odgovoril, da bo Janković o tem lahko odločal, če se bo včlanil v stranko. "Dvomim pa, da ga bomo sprejeli," je pristavil.

Bobo
Jože Mermal

21.20 Jankovićevi podporniki so z izidom zadovoljni, saj drug krog ne bo potreben. Jože Mermal, ki je s skupino volivcev predlagatelj Jankovićeve županske kandidature, je po poročanju portala MMC dejal da je takšen rezultat pričakoval. "Janković vodi Ljubljano 12 let in na rezultate smo lahko zelo ponosni," je dejal. Dodal je, da je tudi župan Dunaja na funkciji 24 let, pa gre za mesto z visoko kakovostjo življenja ter da Ljubljana temu modelu razvoja sledi.

21.10 Aleš Čerin, podžupan, je za TV Slovenija Jankovićevo zmago pospremil z besedami, da je Janković Ljubljančane prepričal z dejanji. Volilni rezultat razume kot priznanje za vloženo delo in da ne veljajo samo beseda, ampak dejanja. Na vprašanje, ali bo ostal na položaju podžupana tudi v novem mandatu, je Čerin odgovoril, da je to odvisno od župana, "ampak mislim, da. Ker ekipe, ki zmaguje, se ne menja". 

STA
Anže Logar v štabu SDS.

20.22 Predsednik SDS Janez Janša je po vzporednih rezultatih volitev, ki ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću napovedujejo nov mandat, ocenil, da je Ljubljana specifična po prijemih volilne kampanje, ki jih "očitno obvlada le Janković, to pa se odraža na rezultatih," poroča STA.   

Na vprašanje, kdo lahko premaga Jankovića, je Janša odgovoril, da Ljubljančani. "A dvomim, da je kdorkoli v potencialni politični konkurenci sposoben uporabljati enake metode, kot jih uporablja on," je dodal. Kot pozitivno je Janša ocenil nekoliko višjo volilno udeležbo, ki je v prestolnici bo neuradnih podatkih bila 29,86-odstotna. "V SDS pa smo veseli dobrih signalov, ki prihajajo iz cele Slovenije in kažejo na prepričljivo zmago," je še dejal Janša.

20.00 V štabu SDS so, kot je poročala novinarka TV Slovenija, novinarji ločeni od prostora, kjer se družijo podporniki stranke. Anže Logar je dejal, da je vzdušje odlično, da je prišla množica podpornikov. "Glede na opravljeno delo je bila kampanja zmagovalna, naredili smo vse v naši moči, da prepričamo volivce in volivke," je dejal Logar. 

Dodal je še, da sta - v kolikor bodo rezultati vzporednih volitev vzdržali - dva kandidata dobila 90 odstotkov glasov, medtem ko so kandidati preostalih šestih strank, ki tvorijo vlado, pa 10 odstotkov in da to priča o kvaliteti izbora kandidata za župana teh strank.  

STA
Zoran Janković

19.55 "Če so rezultati pravi, hvala vsem Ljubljančankam in Ljubljančanom. Odločili so se da nadaljujejo po poti razvoja. Hvala vsem podpornikom, ki so bili tako pogumni in so se izrazili javno," je dejal Janković. Zaupanje volivcev jemlje kot izjemno čast in odgovornost, dodal je, da je hvaležen vsakemu, ki je prišel na volišče. Logarju je čestital na rezultatu. Dobil je dober odstotek in je združil vse desne stranke s svojim rezultatom.

Janković si je sicer, kot je dejal, želel višjo volilno udeležbo, in sicer, da bi na volitve prišlo 100 odstotkov volilnih upravičencev, ampak očitno je bil po njegovih navedbah rezultat že vnaprej jasen. "Veliko jih je ocenilo, da bom zmagal v prvem krogu, in so očitno raje ostali doma in šli na izlete," je dejal.

Ljubljana se je po njegovih navedbah odločila, da bo ostala na poti razvoja na podlagi izvedenih 2000 projektov. Za prihodnja štiri leta pa je napovedal še 500 projektov v Ljubljani. Novi projekti bodo po njegovem prepričanju mestu prinesli novo kvaliteto življenja in nove svetovne nagrade.

O kritikah na svoj račun v času predvolilne kampanje, pa je dejal, da ni šlo za kritike, ampak za "kritizerstvo, govorjenje na pamet". Napovedal je, da bodo ostali pri programu, ki so ga zapisali in za katerega odgovarjajo.

19.50 Še vedno se čaka na uradne rezultat, ki jih bo sicer sporočilo ministrstvo za javno upravo. Do 19. ure je volilo 656.289 volivcev oziroma 38,58 odstotka volilnih udeležencev.

Bobo
Janković z najbližjimi.

19.30 Pred Jankovićevem štabu v središču Ljubljane že odmeva glasba.

In kako so se v Ljubljani glede na vzporedne županske volitve, ki jih je za Dnevnik pripravila Ninamedia, odrezali drugi kandidati? Vsi so zelo zaostali za Jankovićem in Logarjem in so si priborili le peščico glasov

Zoran Janković 58,30
Anže Logar 31,70
Milan Jakopovič 3,53
Tomaž Ogrin 2,70
Dragan Matić 0,98
Smiljan Mekicar 0,88
Marko Koprivc 0,88
Mihael Rihar 0,76
Matjaž Bidovec 0,26
Jožef Jarh 0,09

19.12 Rado Pezdir je v štabu SDS dejal, da se je desnica tudi v Ljubljani začela povezovati in da so dobro delo potrdili tudi rezultati. Ljubljana je tradicionalno nagnjena na levo in se je - očitno - še četrtič se nagnila k Jankoviću. Zakaj je temu tako, pa je, kot je dejal Pezdir, "vprašanje za milijon dolarjev." Dodal je, da se bo levica morala vprašati, kaj si želi v Ljubljani.  

19.00 Janković je ob 19. uri prišel v štab na Dvornem trgu. Prvi neuradni rezultati kažejo, da drugega kroga ne bo. Janković se je zahvalil Ljubljančanom in Ljubljančankam za podporo in dejal, da so rezultati pokazali, da si Ljubljančani še naprej želijo razvoja.

Anže Logar neuradnih rezultatov vzporednih volitev ni želel komentirati, je pa za TV Slovenija povedal, da je vesel, da so uspeli nekoliko prevetriti ljubljansko kotlino, saj da se je volitev udeležilo približno deset odstotkov ljudi več kot na zadnjih volitvah.

Primož Lavre
Zoran Janković in Anže Logar.